Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 20. 18:53

Hamarosan Apple szoftverekkel készülnek a legnagyobb filmtrükkök

Az Apple mindenfajta hírverés nélkül megvásárolta a Nothing Real nevű céget, amely filmek speciális effektjeinek elkészítéséhez használatos szoftvereket készít.

Az Apple mindenfajta hírverés nélkül megvásárolta a Nothing Real nevű céget, amely filmek speciális effektjeinek elkészítéséhez használatos szoftvereket készít.

A Nothing Real szakmai elismertségére jellemző, hogy az általuk fejlesztett Shake nevű programot olyan nagysikerű mozikban használták fel, mint a Titanic, Mátrix, Gladiátor, Pearl Harbor, Mesterséges Értelem, A gyűrűk ura vagy a Moulin Rouge.

Szakértők szerint a professzionális filmkészítő és -szerkesztő szoftverek piaca az elkövetkező években robbanásszerűen növekszik majd. Az M2 Research felmérése szerint az 1999-ben mért 270 millió dolláros bevétel 2004-re elérheti az 1,5 milliárd dollárt is, ami jól indokolja az Apple ilyen irányú terjeszkedéseit.

A Mac gépekről ismert vállalat 1999-ben dobta piacra Final Cut Pro nevű professzionális filmszerkesztő szoftverét, amely szakértők szerint komolyan veszélyeztetheti a piacvezető Avid Media Composer pozícióját. A Final Cut Pro legnagyobb előnye az ára: az összes szükséges berendezéssel együtt sem kerül többe 10 ezer dollárnál, míg egy Avid munkaállomás ára 85 ezer dollár körül van.

Az Apple a professzionális filmszerkesztő és a csúcskategóriás trükkszoftver segítségével teljeskörű megoldást kínálhat a piacon. Azt azonba egyelőre nem tudni, hogy a Nothing Real szoftvereket is integrálják a Final Cut Pro termékvonalba, vagy külön értékesítik őket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról