:

Szerző: Bőle György

2000. április 19. 20:56

NVIDIA hírdömping

Ahogyan közeledik az április 25-i bejelentés, egyre több infó kerül napvilágra az NV15-ről (GeForce2GTS). Mivel az elmúlt napokban lemaradtunk pár érdekes hírről, ezért a frissekkel megtűzdelve csináltam egy kis hírcsokrot.
  • A legfrissebb hardver újdonságokhoz, vagy infókhoz általában Japánban lehet először hozzáférni. Természetesen ez az NV15 esetében sem volt másképpen. Ma történt ugyanis, hogy egy Japán site publikált egy képet egy NV15 alapú kártyáról, plusz némi szintetikus teszteredményeket (3D Winbench 2000, 3D Mark 2000). Sajnos a dolog hitelessége megkérdőjelezhető, de hitelesnek tűnik. A konkrét teszteredmények közreadása nélkül annyit mondhatok, hogy kb. 20-27 százalékkal jobbat ment a GeForce2 egy hagyományos 64MB-os Geforce-nál. Az állítólagos kártyán a chip 200MHz-en, a memória 166MHz-en (333Mhz -> DDR) futott. Az eredeti forrást kár nézegetni, mert a fontkészlete nem nagyon preferált errefelé :), másrészt a hírt azóta már leszedték (!), de azért van egy pár hely, ahol megtekinthető a kép és a tesztek. Gondolom, nem kell mondani, hogy futótűzként terjedt a híre.
  • A CoreMagazine tegnap leközölt néhány specifikációt az X-Box konzol szívét képező NV25-ös(?) grafikus chipről. A végleges chip 65 millió tranzisztort fog majd tartalmazni, közel 23 millióval többet, mint a Playstation2 Graphic Synthesizer nevű grafikus motorja. Mindkét chip 16 pixelt dolgoz fel párhuzamosan egy órajel alatt, de ugyanakkor az NVIDIA megoldása 200MHz-en fut, szemben Graphic Synthesizer 150MHz-es órajelével. Az egyéb specifikációk és az NV15 lényegesen nagyobb másodpercenkénti poligon számítási sebessége arra enged következtetni, hogy az NVIDIA X-Box chipe papíron kétszer nagyobb teljesítményű, mint a Playstation2 motorja.
  • A DailyTelefrag a napokban megszelőztett pár érdekes infót a Creative Labs 64MB-os NV15 alapú kártyájáról. A forrás szerint a 64MB-os verzió augusztus végére várható, viszont az OEM-ek már jóval ezelőtt hozzájuthatnak. A kártya memóriái 166-on (DDR) ketyegnek majd, a core viszont 200 alatt marad. Ez viszont alapot adhat, abbeli reményünknek, hogy más gyártók elmennek 200MHz-ig, mert a Creative sosem volt egy "órajel bajnok". A kártyák 500 dollár körüli áron kerülnek a polcokra, aminek függvényében egy Voodoo5-6000 szintén 64MB RAM-mal már nem is tűnik "drágának". Kicsit ironikusan hozzátenném, hogy anno mikor a 3dfx bejelentette a 6000-es verzió árát, mindenki a száját húzta, viszont most senki nem teszi ezt. Kicsit elfogult a piac az NVIDIA-val... Mindenesetre furcsa, hogy tavaly még 300 dollár volt a plafon a csúcskártyáknál, most meg még az olcsónak számító Creative is 349 dollártól (ennyi a sima 32MB-os Geforce2 ára) felfelé fogja árusítani a GeForce2 alapú kártyáit. Szerintem ezek már nem is gamer kártyák, mert igencsak közelítenek az árak az olcsó CAD-as megoldások 500-900 dolláros árához.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.