Szerző: Ady Krisztián

2002. március 18. 10:56

Gyártásra kész a PowerVR sorozat 4-es számú tagja, a KYRO III

A Beyond 3D egy kisebb interjút készített az Imagination Technologies sajtófelelősével, David Harolddal. A kérdezz-felelek témája a KYRO II SE és a PowerVR következő generációs terméke volt, melyet most szabad fordításban olvashat a kedves olvasó:

A Beyond 3D egy kisebb interjút készített az Imagination Technologies sajtófelelősével, David Harolddal. A kérdezz-felelek témája a KYRO II SE és a PowerVR következő generációs terméke volt, melyet most szabad fordításban olvashat a kedves olvasó:

B3D: Az új termékről: pontosan mi a különbség a Kyro II és a Kyro II SE között?

DH: Utóbbi 200/200 Mhz-es frekvencián fut (core/memória), tartalmazza az EnT&L-t, 4X-es AGP-t, "Bump Map Complete" és egyéb képességeket az előző verzióból...

B3D: A T&L motor szoftveres vagy hardveres megoldás?

DH: Ha elolvassuk a sajtóközleményt, tisztán látható hogy ez egy szoftveres T&L motor. Ugyanakkor ha egy tesztprogramot vagy játékot futtatunk, az alkalmazás hardveres T&L képességgel rendelkező megoldásnak fogja látni.

B3D: Ha a T&L egység egy drivermegoldás, akkor ez működni fog a KYRO I és II kártyákon is?

DH: Nem, ez nem működik a régebbi KYRO I és II kártyákon, csak a KYRO II SE-n.

B3D: A Hercules már bejelentette a 3Dprophet 4800 SE kártyáját, vannak még olyan cégek, amelyek ennyire hatékonyan forgalmazzák a kártyákat?

DH: Nos, ha visszatekintünk az elmúlt időszakra, a Hercules rendelkezik a legtöbb eladott kártyával, többet adott el, mint bárki más. Azt hiszem, a Hercules a legfontosabb az ST számára, prioritást élvez. Bármely más gyártó is eladhat persze Kyro II SE alapú kártyát, amíg a megrendelése és eladása kisebb a Herculesénél. Különben csak egy "Nem" választ kaphatnak az ST-től, gondolom.

B3D: A Kyro II SE SDRAM memóriát használ, vannak tervek a DDR memóriamodulok használatára?

DH: A DDRAM a következő termékeknél jelenhet meg.

B3D: Beszéljünk a következő termékekről, mennyire haladnak a PowerVR Series 4 fejlesztésével?

DH: Nos, valójában a Series 4 már készen van, csupán gyártani kellene! Ugyanakkor ismerjük a jelenlegi helyzetet az ST körül. Meg kell várnunk, amíg az ST vagy megköti az üzletet, vagy nem. Amennyiben az üzlet megkötettett, megkezdhetjük a Series 4 gyártását. Amennyiben mégsem adják el a grafikus részleget, egy másik gonddal kell szembenéznünk. Ebben az esetben talán más gyártó után nézünk. De mindez csak spekuláció, mivel nem tudom, hogy állnak az ST tárgyalásai. Most csak arra várunk, hogy éppen mi fog történni.

B3D: Milyen teljesítményt várhatunk a PowerVR Series 4-től? High-end vagy középkategória?

DH: A teljesítmény jelenleg a felső kategóriába tartozik. Ha most adnánk ki a terméket, valóban egy high-end megoldást láthatnánk, de ha várunk újabb 3 hónapot, visszakerülünk a középkategóriába.

B3D: Láthatjuk, hogy a 3D grafikus cégek a piac egyéb területeire is átmerészkednek. Az nVIDIA az nForce-szal, az ATi szintén északi és déli hidat gyárt alaplapok számára, mi a helyzet a PowerVR-rel?

DH: Nos, mi is fejlesztünk más területekre, elég csak a PowerVR MBX-re gondolni. Szintén gondolkozunk notebook és integrált alaplapi megoldásokban.

A fenti interjún kívül a KyroWorld.de" weboldal is tartalmaz új részleteket a Videologic új, Vivid!XS Elite kártyájával kapcsolatban, mely az új chipre épül. A kártyán szerencsére a sajtófotóval ellentétben nem Chrontel chip van, hanem az új Focus TV-kimeneti chip, így ez a kártya is kitűnő TV-kimenettel lesz ellátva. A hírek szerint ezzel a chippel broadcast minőségű kimenetet lehet varázsolni a kártyákra, de ezt majd csak az első tesztek fogják alátámasztani vagy cáfolni.

A memóriáról készült közelebbi felvételek szerint a modulok 4 ns-osak, ami elméletileg maximum 250 MHz-es sebességnek felel meg. Ez jó hír lehet a túlhajtók számára. Ugyanakkor az is igaz, hogy a nevesebb KYRO II kártyákat sem a memória korlátozza a túlhajtásban, ráadásul a magasabb órajelen járatás minimális teljesítménynövekedéssel jár.

A KYRO III pontos technikai specifikációiról még mindig csak pletykák szólnak, régi ST útitervek alapján álmodoznak a PowerVR-fanatikusok. A chip ezek szerint 0,13 mikronos technológiával, hardveres T&L-el, 4 pixel pipeline-nal, 250-300 MHz sebességgel, DDR memóriainterfésszel rendelkezne, a sávszélességcsökkentő technológiáknak köszönhetően gyakorlatilag nagyobb fill-rate-et nyújtva, mint a jelenleg elérhető felsőkategóriás termékek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról