:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 11. 11:23

A történelem során először csökkent az eladott mobiltelefonok száma

Amint azt a gyártók és az elemzők megjósolták, 2001-ben csökkent az eladott mobiltelefonok száma. A tavalyi év során 399,6 millió készülék talált gazdára.

Amint azt a gyártók és az elemzők megjósolták, 2001-ben csökkent az eladott mobiltelefonok száma. A tavalyi év során 399,6 millió készülék talált gazdára.

Az iparág története során először fordult elő, hogy egyik évről a másikra csökkent az eladott mobiltelefonok száma. A Gartner Dataquest jelentése szerint 2001-ben mintegy 3,2 százalékkal kevesebb telefont adtak el, mint 2000-ben. 2000-ben az 1999-hez viszonyított növekedés 60 százalékos volt.

Az elemzés szerint az eladásokat leginkább a piacok telítődése, a szolgáltatók által nyújtott kedvezmények megszűnése, a használtpiac felvirágzása és a szürkeimport befolyásolta leginkább. Ráadásul sem a gyártók, sem pedig a szolgáltatók nem tudtak olyan új szolgáltatásokat bevezetni, amely rávette volna a fogyasztókat új készülék vásárlására.

A piacvezető mobilgyártó továbbra is a finn Nokia, a cég a tavalyi évben 35 százalékos részesedést szerzett, szemben a 2000-ben mért 30,6 százalékkal. A második helyezett Motorola enyhén növelve részesedését 14,8 százalékot szerzett.

A harmadik, negyedik és ötödik helyért folyó küzdelem igen szoros volt. A bronzéremért folytatott harcot végül a német Siemens nyerte, legyőzve a svéd Ericssont, akit ráadásul még a Samsung is megelőzött.

Elemzők szerint a Samsung jó szereplése és megszerzett 7,9 százalékos piaci részesedése az A300 mobiltelefonnak volt köszönhető.

Az év egyik legnagyobb vesztese az Ericsson, amelynek piaci részesedése a tavalyelőtti 10 százalékról 5,5 százalékra csökkent annak ellenére, hogy a T68 készülék sikeresen mutatkozott be több piacon is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.