:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 5. 12:32

A Microsoft vezérigazgatója szerint ki kellene vonni a piacról a Windows operációs rendszert

[CNET] Amennyiben a szövetségi bíróság elfogadja a felperes államok keresetét, a Microsoftnak nem maradna más választása, mint hogy kivonja a Windows operációs rendszert a piacról -- mondta Steve Ballmer, a vállalat vezérigazgatója hétfőn.

[CNET] Amennyiben a szövetségi bíróság elfogadja a felperes államok keresetét, a Microsoftnak nem maradna más választása, mint hogy kivonja a Windows operációs rendszert a piacról -- mondta Steve Ballmer, a vállalat vezérigazgatója hétfőn.

Ballmer szerint egyszerűen lehetetlen teljesíteni a kilenc felperes állam követeléseit. "Azt hiszem, vissza kell vonjuk a Windows-t a piacról. Azt hiszem ez ... lenne az egyetlen út, hogy eleget tegyünk a felperes államok követeléseinek" -- mondta a vezérigazgató.

A kilenc felperes állam azt kéri a bíróságtól, kötelezze a Microsoftot üzleti modelljének megváltoztatására és többek között arra, hogy adja ki a Windows "moduláris" verzióját, amely lehetővé tenné a cégek számára, hogy saját middleware termékeiket -- például webböngészőjüket, médialejátszójukat -- integrálják az operációs rendszerbe. Így elkerülhető lenne, hogy a Microsoftnak többfelé verziót kelljen kiadnia a szoftverből.

A Microsoft vezérigazgatója szerint amennyiben a szövetségi bíróság jóváhagyja ezt a kérelmet, a Microsoftnak nem maradna más választása, mint a Windows visszavonása a piacról.

Steve Ballmer szerint a middleware valójában sokkal többet jelent, mint ahogy azt az államok képviselői gondolják. A vezérigazgató nyilatkozatában elmondta, hogy a middleware kifejezést gyakorlatilag bármilyen szoftverrészletre lehet használni.

"Meglátásom szerint ez annyit tesz, hogy az operációs rendszer bármely részének bármikor eltávolíthatónak kell lennie. Ez lehetetlen feladat. Ezt nem várhatjuk el a mérnökeinktől és nem is kötelezhetjük őket erre" -- mondta Ballmer.

A Microsoft vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy lehetetlen a Windowsból úgy eltávolítani részeket, hogy ne csökkenne az operációs rendszer teljesítménye vagy sérülne az integritása. Ballmer becslései szerint ezért a Microsoftnak mintegy 4-8 ezer különféle Windows-verziót kellene készítenie, ha be mindenben követni akarná a kilenc felperes állam ajánlásait.

Összefoglaló cikkünk a Microsoft ellen folyó antitröszt perről "Microsoft World, azaz Gates szerint a világ" címmel olvasható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.