Szerző: roberto

2002. február 26. 10:28

Apró bakival ugyan, de megjelent az új, 2.4.18-as Linux kernel

Linux
Linux[KernelTrap, Kernel.org] Tegnap este megjelent a Linux 2.4.18-as verziója. A karácsony előtt kiadott 2.4.17-es verzióhoz képest az új rendszermag rengeteg apró csiszolást, fejlesztést tartalmaz, a változások részleteses listája a kernel.org-on olvasható.

Az új kiadás fölötti öröm sajnos nem lehet teljes, a 2.4-es szériát úgy tűnik, hogy már végig kísérni fogják kisebb-nagyobb bakik. A tegnap kiadott kernelt négy kiadásra jelölt változat előzte meg, amelyek közül az utolsó, a 2.4.18rc4 elvileg semmiben sem különbözik a végleges 2.4.18-astól. Azonban a megjelenés után körülbelül húsz perccel kiderült, hogy a stabilként kiadott, és a legtöbb tükrön épp frissülő új kernel nélkülözi a 2.4.18rc4 egyetlen javítását, így gyakorlatilag a 2.4.18rc3-mal azonos.

A hiba nem vészes, a hírek szerint először a 2.4.18pre6 körül vették észre, az x86-os architektúrán dolgozókat egyáltalán nem érinti, azonban más architektúrákon gondok lehetnek a statikusan linkelt programok futtatásával.

Marcelo Tosatti, a kernel 2.4-es ágának karbantartója nem szeretne a hiba miatt azonnal egy újabb, 2.4.19-es verziószámot viselő kernelt kiadni, mivel csak a felhasználók egy viszonylag kis részét érinti a probléma, és közvetlenül nem is okoz károkat.

Az új -- a hibát is tartalmazó -- kernel az ftp.kernel.org-ról tölthető le, aki nem x86-ot használ, annak azonban érdemesebb az előző kernelt választania, majd rátennie a 2.4.18rc4-ig az összes javítást, de ha már valaki letöltötte a 2.4.18-as rendszermagot, akkor egyszerűbb a 2.4.19pre1 patch alkalmazása, amely szintén tartalmazza az említett hiba javítását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról