Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 13. 12:13

A Palm továbbra is vezeti a kéziszámítógépek piacát

Jelentős piacvesztése ellenére a Palm továbbra is uralja a kéziszámítógépek piacát -- derül ki a Gartner Dataquest ma nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Jelentős piacvesztése ellenére a Palm továbbra is uralja a kéziszámítógépek piacát -- derül ki a Gartner Dataquest ma nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A Palm piaci részesedése 2001-ben csupán 38,6 százalék volt, szemben az egy évvel ezelőtt elért 50,4 százalékkal. A Palm tavaly 5,1 millió kéziszámítógépet adott el, ami háromszor több, mint a legközelebbi riválisé. Azonban az eladott gépek száma összességében csökkent, ugyanis egy évvel ezelőtt a Palm 5,6 millió kéziszámítógépet értékesített.

"Nehéz év volt a Palm számára" -- mondta a Gartner Dataquest elemzője, Todd Kort. "Azonban figyelembe véve, hogy már évek óta vezetik a piacot és a komoly versenytársak is megérkeztek, nem csoda, hogy ennyit vesztettek a részesedésükből." A Palm 1988 óta uralja a kéziszámítógépek piacát.

A Palm piaci részesedése csökkent, a vetélytársaké nőtt. A második helyezett Handspring eladásai 1,4 millióról 1,6 millióra nőttek, a vállalat piaci részesedése pedig 12,4-ről 12,6 százalékra növekedett.

A legnagyobb előretörést a Microsoft Pocket PC operációs rendszert használó gyártók könyvelhették el. A Compaq eladásai 466 ezerről 1,3 millióra nőttek, a Hewlett-Packard által értékesített gépek száma 442 ezerről 711 ezerre nőtt. 2001-ben a Compaq 9,8 százalékos piaci részesedést szerzett, a HP pedig 5,4 százalékost.

A tavaly eladott kéziszámítógépek száma 18 százalékkal 13,1 millió darabra növekedett, ami főként az erős ünnepi szezonnak tudható be. A Palm OS alapú gépek 57 százalékos részesedést szereztek, a Microsoft Pocket PC a piac 21 százalékát szerezte meg.

"Az erős ünnepi szezon nagyban hozzájárult az eladások növekedéséhez" -- mondja Kort. "A Palm és a Handspring gépek átlagos ára 165 dollárra csökkent, amely főként a régi modellekből felhalmozott raktárkészlet kiárusításának és az árversenynek köszönhető."

A Dataquest jelentése szerint a kéziszámítógépek átlagos eladási ára 296 dollárról 277 dollárra csökkent. Az alacsony ár a nagy számban eladott olcsó Palm és Handspring gépeknek köszönhető, illetve egyes Kínában gyártott és ott is értékesített készülékeknek, amelyek még 100 dollárnál is olcsóbbak. A Compaq és Hewlett-Packard gépek ugyanakkor még mindig drágábbak 400 dollárnál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról