:

Szerző: Vörös Péter

2002. február 13. 12:17

Japánban tavaly csökkentek a mobiltelefon-eladások

[AsiaBizTech, Bloomberg] Japánban 1,8%-kal csökkent a mobiltelefon-forgalom 2001-ben, mivel a felhasználók ritkábban vásároltak újabb modelleket és a gazdaság lelassult, közölte a Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) szervezet.

[AsiaBizTech, Bloomberg] Japánban 1,8%-kal csökkent a mobiltelefon-forgalom 2001-ben, mivel a felhasználók ritkábban vásároltak újabb modelleket és a gazdaság lelassult, közölte a Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) szervezet.

A JEITA szerint tavaly összesen 50,8 millió mobiltelefont adtak el a felkelő nap országában. A belföldi eladások decemberben 34%-kal, 3,1 millióra estek vissza az előző év hasonló időszakához képest, ez sorban a hetedik hónap volt, amikor csökkent a forgalom.

Tomohiko Miyazaki, a Nomura Securities pénzügyi kutatóközpontjának egyik elemzője elmondta, hogy a mobiltelefonok éves forgalmának visszaesése először fordul elő Japán történelmében.

A mobiltelefon-gyártók és az alkatrészgyártók valószínűleg még egy gyenge év elé néznek, mivel csökken a kereslet, aminek legfőbb oka az, hogy egy évtizeden belül immár a harmadik recessziót éli át Japán.

Miyazaki szerint a mobilszolgáltatók készletei 12 millióra tehetők. Miyazaki jelenlegi előrejelzése a 2003. március 31-ére végződő pénzügyi évre 44 millió darab mobiltelefon, ez változatlan az előző pénzügyi évhez képest, ezzel együtt Miyazaki kijelentette, hogy előfordulhat az, hogy az előrejelzést lefelé kell módosítani.

A JEITA által követett mobiltelefon-eladásokba egyrészt a hagyományos mobiltelefonok, másrészt a kizárólag Japánban gyártott és használt Personal Handyphone Systems (PHS) modellek tartoznak. 2001-ben a hagyományos mobiltelefonok forgalma 0,3%-kal 47,5 millióra csökkent, míg decemberben 32%-kal 3 millióra csökkentek az eladások. A PHS telefonok forgalma 19%-kal 3,3 millióra csökkent 2001-ben, decemberben 60%-kal 155 ezerre csökkentek az eladások.

Yasuo Katsura, a Matsushita Communication elnöke e hónapban csökkentette a mobiltelefon-eladási előrejelzését, hivatkozva arra, hogy a növekedés lassúbb Japánban. Katsura február 4-én újságíróknak elmondta, hogy az idén Japánban 38-42 millió lesz a mobiltelefon-forgalom Japánban, szemben a korábbi 45 milliós előrejelzéssel. Katsura szerint a globális mobiltelefon-forgalom 400-450 millió között lesz, szemben a korábbi 450 milliós becsléssel.

Tavaly a Matsushita Communication elvesztette piacvezető pozícióját a japán mobiltelefon-piacon, az új listavezető az NEC.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.