Szerző: Vörös Péter

2002. február 8. 15:32

A Sun 4,5 milliárd dolláros forgalom mellett működési nyereséget érhet el

[Bloomberg] Mike Lehman, a Sun Microsystems pénzügyi vezérigazgatója elemzőknek elmondta, hogy a cég kétszámjegyű működési nyereséget érhet el, ha a forgalom visszatér a negyedévenkénti 4,5 milliárd $-os szintre. A Sun a legutolsó három negyedévben veszteséget volt kénytelen realizálni.

[Bloomberg] Mike Lehman, a Sun Microsystems pénzügyi vezérigazgatója elemzőknek elmondta, hogy a cég "kétszámjegyű" működési nyereséget érhet el, ha a forgalom visszatér a negyedévenkénti 4,5 milliárd $-os szintre. A Sun a legutolsó három negyedévben veszteséget volt kénytelen realizálni.

Lehman szerint a 4,5 milliárd $ körüli forgalom lehetővé tenné, hogy a bruttó haszonrés újra 45% körül legyen. Feltételezve azt, hogy az eladott áruk beszerzési értéke 25% és a kutatás-fejlesztési költségek 10%-körül vannak, Lehman úgy véli, hogy elérhető a kétszámjegyű működési profit.

Lehman véleménye szerint ezek a szintek elérhetőek, bár arról nem nyilatkozott, hogy mindez mikorra várható. A Sun januárban számolt be második pénzügyi negyedévéről, amelyben a bruttó haszonrés 36,7% volt, mivel a Sun szerverekben használt egyes alkatrészek ára emelkedett, valamint költséges volt az átállás az új UltraSPARC III processzorra.

A Sun kijelentette, hogy a várakozások szerint a negyedik pénzügyi negyedévben már újra nyereséges lesz a vállalat.

Lehman elmondta, hogy a bruttó haszonrések várhatóan emelkednek, mivel egyre nő az új processzorokat tartalmazó rendszerek száma. Lehman szerint a forgalom minden egyes dollármilliárdnyi emelkedése a bruttó haszonrész 1%-os javulásához vezet.

Ed Zander, a Sun elnöke elmondta, hogy a cégnek még akkor is sikerül növekednie, ha a kereslet egésze változatlan marad. "Ha a technológiai kiadások növekedése nulla, akkor is új ügyfeleket fogunk szerezni az egészségügyi, a kiskereskedelmi és a tudományos területeken és az olyan új üzletágak révén, mint a Linux" -- közölte Zander.

Zander e héten mutatta be a cég új adattárolási termékeit, amelyekkel az a célja a cégnek, hogy megszorongassa a piacvezető EMC-t, amely sok Sun ügyfélnek értékesít csúcskategóriájú tárolási eszközöket.

Lehman egyúttal azt is közölte, hogy a Sun elkezdi a nyílt piaci részvényvisszavásárlást, mivel a cégnek közel 6 milliárd $-nyi készpénze van, és a részvényárfolyam továbbra is igen alacsonyan van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról