Szerző: Bőle György

2000. március 6. 11:59

Szimbolikus győzelem (The GigaHertz Race: AMD Wins)

Mint azt sejteni lehetett nagyon nagy küzdelemet hozott az 1GHz-es határ eléréséért folytatott küzdelem a processzorok piacán.

Mint azt sejteni lehetett nagyon nagy küzdelemet hozott az 1GHz-es határ eléréséért folytatott küzdelem a processzorok piacán.
Az elmúlt hónapok folyamán mindkét nagy processzorgyártó bemutatott 1GHz-en működő tesztpéldányokat, de a bemutatók értékét némileg csorbították az ideális laboratóriumi körülmények illetve a dolog túlságosan gyártóközeli, pártos mivolta. Már ekkor látható volt két alapvető tény:

- a valódi babér learatásához az 1GHz processzorok tömeggyártása szükséges
- az erre előbb képes gyártó fegyvertényt kovácsolva a dologból, hatalmas promociós kampány keretében fogja világgá kürtölni a tényt

A mai napon az AMD hivatalosan is bejelentette az 1GHz-es Athlon processzorok szállítását, amelyeket a Compaq és a Gateway fog gépeibe építeni. A kiadott sajtóanyagban többször is tudatosítják az emberrel az 1GHz tényét, és az európai embert megmosolyogtatva több matematikai átváltásban is szemléltetik az ominózus sebességet (1 milliárd Hz, 1000MHz). A processzor ára 1000 darabos tételben 1299 dollár lett, aminek a tudatosulása után azért kicsit elhúztam a szám... Eme kis kitérő után - az irónia mezején - megemlítenék még egy fontos tényt, nevezetesen a 8-án aktuális 1GHz-es Intel bejelentéssel kapcsolatban. Nagyon sok pletyka szól arról, hogy az Intel bár bejelenti 1GHz-es üdvöskéjét, de arra leginkább a hiánycikk illetve a túlmelegedett jelző fog illeni.
A bejelentés követő órákban a nagy hardveres portálok ontották a teszteredményeket, sőt a promoció részeként az AMD bejegyezte a onegigahertz domainnevet is.

Végezetül itt egy tallózás a külföldi harveres lapok tesztjeiből és beszámolóiból:

- Anandtech
- Sharkyextreme
- CPUReview (a cikk címe pedig: The GigaHertz Race: AMD Wins)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról