:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 1. 11:01

Továbbra is a Palm uralja az amerikai kéziszámítógép-piacot

A világ első számú kéziszámítógépgyártója, a Palm amerikai piaci részesedése komolyan csökkent az elmúlt évben -- állítja az NPD Techworld által végzett felmérés.

A világ első számú kéziszámítógépgyártója, a Palm amerikai piaci részesedése komolyan csökkent az elmúlt évben -- állítja az NPD Techworld által végzett felmérés.

Bár az árverseny miatt az eladott kéziszámítógépek száma tavaly 36 százalékkal növekedett, az értékesített készülékek dollárban kifejezett értéke csak 21 százalékkal nőtt.

A Palm továbbra is őrzi piacvezető pozícióját, azonban a vállalat piaci részesedése 71 százalékról 58 százalékra esett vissza. A szintén Palm OS-t használó Handspring gépek részesedése 14-ről 15 százalékra nőtt, a Sony Clié pedig a piac 6 százalékát szerezték meg, szemben az előző évben mért 1 százalékkal.

Elemzők szerint a Palm nem volt felkészülve a Palm OS operációs rendszer licencelésére és a konkurens Handspring és Sony gépek a vártnál nagyobb piaci részesedést szereztek a Palm rovására. Emlékezzünk rá, hogy két éve a Palm még közel 80 százalékos részesedést birtokolt a kéziszámítógépek piacán.

A Microsoft Pocket PC is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, főként a vállalati felhasználók körében. A Compaq gépeinek piaci részesedése tavaly 2-ről 7 százalékra nőtt, a HP Jornada modellek részesedése pedig 3 százalékról 5 százalékra nőtt.

A Pocket PC további részesedést szerzett a Palm OS rovására, a Microsoft operációs rendszerével működő gépek az eladási értéket tekintve 2001-ben 26 százalékos részesedést birtokoltak, egy évvel korábban csupán 15 százalékot.

Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy a Pocket PC-alapú gépek renszerint drágábbak, mint a Palm OS-t használó készülékek. Pocket PC kéziszámítógépet nem igazán lehet 400 dollárnál olcsóbban kapni, ez az árkategória a Palm OS esetében a csúcskategóriás készülékeké.

Tavaly az Egyesült Államokban összesen 4,9 millió kéziszámítógépet adtak el, amely 36 százalékkal magasabb, mint 2000-ben, az eladott gépek dollárértéke azonban csak 21 százalékkal növekedett. Ennek oka a gyártók között kialakult kíméletlen árverseny: a kéziszámítógépek átlagos eladási ára tavaly 12 százalékkal csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.