Szerző: Vörös Péter

2002. február 1. 17:51

Amerikában rendkívül népszerűek a digitális kamerák

[CNET] Az IDC piackutató cég legfrissebb felmérése szerint a legalacsonyabb árkategóriájú digitális kamerákat leszámítva a digitális fényképezőgépek forgalma 30%-kal nőtt tavaly, főként az igen jól sikerült ünnepi szezonnak köszönhetően.

[CNET] Az IDC piackutató cég legfrissebb felmérése szerint a legalacsonyabb árkategóriájú digitális kamerákat leszámítva a digitális fényképezőgépek forgalma 30%-kal nőtt tavaly, főként az igen jól sikerült ünnepi szezonnak köszönhetően.

Az IDC szerint az LCD kijelzős kamerák piaca 6,5 millió darabra nőtt tavaly a 2000-es 5,4 millióhoz képest. Ezzel szemben az egyszerű VGA modellek (a 100$-nál olcsóbb kamerák, amelyekben nincs LCD kijelző) forgalma közel 1 millióval 1,5 millióra csökkent.

Chris Chute, az IDC egyik elemzője megjegyezte, hogy "az egyszerű VGA-piac gyors ütemben eltűnik és alapvetően játékpiaccá alakul át: a gyártók nem tudnak nyereséget elérni ezeken a kamerákon, míg a fogyasztók elég könnyedén elkölthetnek további 50-100$-t és valódi fényképezőgépet kapnak.

Az év egészét nézve a piacvezető a Sony volt 23%-kal, az Olympus volt a második 16%-kal, míg a harmadik helyen a Hewlett-Packard végzett 15%-kal. A 2001-ben negyedik helyen végzett Eastman Kodak az év végén kiemelkedően jól szerepelt, a negyedik negyedévben a cég a második helyet érte el 17%-os piaci részesedéssel.

Az év utolsó negyedéve elég erős volt az ipar egészének is, az éves forgalom 40%-át ekkor érte el a piac.

Chute a Kodak jó év végi szereplését az ún. EasyShare rendszernek tulajdonította. Ez a fotók átvitelét és kinyomtatását megkönnyítő rendszer, amelynek része egy dokkoló állomás, amely a PC-re csatlakoztatható és meggyorsítja és egyszerűbbé teszi a felvételek áttöltését a kameráról a PC-re, és egyúttal feltölti a kamera akkumulátorát.

Chute azt is elmondta, hogy a digitáliskamera-piac fontos keresztúthoz érkezett ár és képminőség szempontjából. Az átlagos fogyasztó által preferált 299-399$-os árkategóriában a felbontás 2 (vagy több) megapixel, ami már elegendő szokásos méretű fénykép nyomtatásokhoz.

"Az iparág előtt álló legnagyobb kihívás most az, hogy leegyszerűsítsék a fényképek nyomtatását, akár online, akár bolti szolgáltatások révén vagy otthoni nyomtatással" -- mondta Chute. A digitális kamera tulajdonosok több mint felének van hagyományos fényképezőgépe is az egyszerű feldolgozás és nyomtatás miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról