Szerző: Bőle György

2000. április 17. 20:23

Chipset teszt

Végre egy "érdekes" teszt. Az utóbbi idők Athlon, PIII, illetve az ezeket támogató alaplapok dömpingszerű tesztjei után kifejezettten üdítő ez a kis "limonádéteszt". Thresh-ék a jelenlegi 5 legnépszerűbb alaplapi chipset-tet mérték össze egy szokásos, kommersz fps orgia keretében. A fellépő versenyzők (zárójelben a chipset-et fogadó alaplap):
  • A PIII supporting team: Intel BX (Abit BE6-II), Intel 820 (Aopen AX6C), VIA Apollo Pro133A (MSI MS-6309)
  • Az Athlon force team: AMD 750 (MSI K7 Pro), VIA KX133 (ASUS K7V)
A teszttel csak egyetlen apró gond van. Hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy az fps és szintetikus tesztek a chipset-ek, vagy a processzorok teljesítményét reprezentelják, netalán a két RAM típust állítják szembe, vagy egyszerűen csak a GeForce-ra tesznek egy viruális glóriát. Mert van minden... alaplapok, processzorok, GeForce, Mushkin 128MB PC133-as High-quality SDRAM, de még egy Kingston 128MB-as PC800 ECC RDRAM is.
Igazán csak azt nem tudom, hogy milyen következtetést kéne levonni a tesztből, mert ezek a pár százalékos különbségek semmit nem mondanak nekem. Az egyetlen dolog ami jó a tesztben, hogy Thresh-ék is kicsit lehúzták az Intel Camino chipset-jét. Nem elfogultságból mondom, hanem mert a nálunk lévő i820 alapú ASUS-t mi sem tudtuk korrekt működére bírni SDRAM-mal, és ez nekünk egy jó kis önigazolás, hogy nem velünk van a gond.
Némi iróniával még megjegyzem, hogy pont azelőtt kezdtek bele Thresh-ék ebbe a tesztbe, hogy kijött az új Detonator. A teszt ugyanis a hivatalos 3.68-as driverrel készült, viszont a tegnap megjelent 5.14-es verzió nagyon más eredmény hozott volna bizonyos alaplapoknál. Nem baj, a Firingsquad ugyis nagy "teszt-szappanopera" gyártó, így néhány nap múlva biztos kapunk egy updatet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.