:

Szerző: Vörös Péter

2000. április 17. 07:11

Pénteken megzuhantak az amerikai értéktőzsdék - mi várható e hétre?

A Dow Jones Industrial Average (a "New Yorki BUX") 617,78 ponttal, azaz 5,66%-kal, 10,305,77 pontra esett vissza, míg a főként technológiai részvényeket jegyző NASDAQ 355,49 ponttal, azaz 9,67%-kal, 3.321,29 pontra zuhant - mindkét indexnél ez volt a legnagyobb napi esés abszolút értékben ... A Philadelphia-i Értéktőzsde félvezető indexe 11,64%-kal 892,16 pontra esett vissza.
A fő kiváltó az volt, hogy a fogyasztói árindex a vártnál nagyobb mértékben, öt éve nem látott ütemben (0,7%-kal – ill. korrigált értéket nézve 0,4%-kal - ami 0,2%-kal nagyobb, mint előzetesen várták) nőtt, ezzel az inflációs félelmek felerősödni látszanak - valószínűnek tűnik, hogy a FED (az "amerikai MNB") kamatlábakat fog emelni.
A tőzsdék történetében az egyik legszomorúbb hét volt az előző: szinte mindenki csak eladni akart - ez legfőként a csúcstechnológiai gyártókat, pénzügyi cégeket, kiskereskedőket és általában a termelő vállalatokat érintette. A Standard & Poor 500 részvénye közül mindössze 11 nyertes volt, ezek közül négy arany vállalat (az arany hagyományosan biztos menedék a befektetők számára inflációs időkben). A szakértők szerint a számítógépes részvényvásárlások nagy aránya miatt a piac mindkét irányban érzékeny a kilengésekre: ezúttal ez igen erősen lefelé hatott ...
Az utóbbi időkben a piac hanyatlása egy-egy nagy szereplő gyengébb eredményei, vagy Alan Greenspan, a FED elnöke pesszimistább megjegyzései vagy legutóbb a Microsoft-perben hozott ítélet hatása miatt történt - pénteken azonban kézzel fogható és komoly jele mutatkozott annak, hogy a inflációs félelmek nem alaptalanok. A piac tehát már önmagában is sebezhető volt és most egy jelentős sokkhatás érte.
Az elemzők nagy része ezért újabb esést vár erre a hétre is, bár ez talán nem lesz olyan drasztikus, mint a múlt hét. (Sajnos mindez a hazai tőzsdére nézve sem túl biztató kilátás ...) A technológia részvényekre szinte biztos, hogy rossz idők jönnek rövid távon: a NASDAQ az elmúlt héten 27%-ot zuhant: még a múlt héten kiváló eredményeket bejelentő Sun és AMD részvényárfolyamai is csökkentek (1,6 ill. 1%-kal).
E héten jelenti be negyedéves eredményeit az Intel, az IBM (ld. alább) és a Microsoft - de vajon (eléggé) jók lesznek-e a hírek?
A Microsoft esetében az előrejelzett 2,1 milliárd $-os nyereséget várhatóan túl fogja szárnyalni a cég, részben a Windows 2000 eladásoknak köszönhetően. Az előző negyedévben a cég 6,1 milliárd $ forgalmat és 2,4 milliárd $ profitot ért realizált.
Az Intel profitja a várakozások szerint az előző negyedéves 2,4 milliárd $ szintjén marad (az előző negyedév forgalma 8,2 milliárd $ volt).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.