Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 25. 11:25

A vártnál jóval több kéziszámítógépet adtak el a negyedik negyedévben

A kéziszámítógépek a vártnál lényegesen jobban fogytak az ünnepi szezonban, azonban az eladási volumen nem érte el a 2000. negyedik negyedéves szintet.

A kéziszámítógépek a vártnál lényegesen jobban fogytak az ünnepi szezonban, azonban az eladási volumen nem érte el a 2000. negyedik negyedéves szintet.

A negyedik negyedévben az eladott kéziszámítógépek száma elérte a 3,83 milliót, amely 68 százalékkal magasabb, mint a harmadik negyedéves adat, viszont 4,2 százalékkal alacsonyabb a 2000 negyedik negyedévében mért szintnél -- derül ki az IDC tegnap nyilvánosságra hozott felméréséből.

A világszerte piacvezető Palm illetve a Palm OS-t használó gyártók a piacnak valamivel több mint a felét birtokolták, a Microsoft Pocket PC operációs rendszer ugyanis jelentősen csökkentette lemaradását.

A Palm piaci részesedése a negyedik negyedévben 42,6 százalék volt, a vállalat összesen 1,63 millió kéziszámítógépet adott el. A vállalat a második és harmadik negyedévben mindössze 35 illetve 33 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. Egy évvel korábban a Palm részesedése 53 százalék volt.

A Palm nemrégiben közzétett pénzügyi jelentésében közölte, hogy az olcsó m100, m105 és Vx modellek az ünnepek alatt a vártnál lényegesen jobban fogytak, amelynek hatására a készülékek átlagos eladási ára 164 dollárra csökkent, szemben a harmadik negyedéves 227 dollárral éa a tavalyi negyedik negyedévben mért 212 dollárral.

A Palm OS operációs rendszert használó gyártók közül a Handspring 36 százalékkal növelte eladásait, a Visor számítógépek a piac 11,1 százalékát hódították meg. Ezzel a Handspring a gyártók versenyében a második helyen végzett.

A Pocket PC alapú gépek gyártói jelentősen növelték eladásaikat, amely elsősorban a Pocket PC 2002 operációs rendszer októberi megjelenésének köszönhető. A Compaq iPAQ gépek forgalma 125 százalékkal növekedett, a Hewlett-Packard Jornada népszerűsége 78 százalékkal nőtt. A negyedik negyedévben a Compaq volt a 3. legnépszerűbb gyártó (9,6%), a HP az ötödik helyet szerezte meg (6,2%).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról