Szerző: Vörös Péter

2002. január 24. 09:36

Jól sikerült az SAP negyedik negyedéve

[Bloomberg, Dow Jones Newswires] Az SAP AG, a világ harmadik legnagyobb szoftvercége bejelentette negyedik negyedéves eredményeit: a vállalat negyedéves nettó nyeresége a piaci várakozások felső végére esett, és a cég erős forgalomemelkedést vár 2002-ben.

[Bloomberg, Dow Jones Newswires] Az SAP AG, a világ harmadik legnagyobb szoftvercége bejelentette negyedik negyedéves eredményeit: a vállalat negyedéves nettó nyeresége a piaci várakozások felső végére esett, és a cég erős forgalomemelkedést vár 2002-ben.

Az SAP negyedik negyedéves nettó nyeresége 379 millió euró volt, ez némi emelkedést jelent az előző év hasonló időszakában elért 375 millió eurós nettó nyereséghez képest. Az elemzők 349 millió eurós nettó profitra számítottak.

A negyedéves forgalom 7%-kal 2,32 milliárd euróra emelkedett, ez némileg jobb eredmény, mint az elemzők által várt 2,29 milliárd eurós forgalom. A cég a magasabb forgalmat a licenceladások folytatódó emelkedésének köszönheti.

Földrajzi felbontás szerint az Európa/Közel-Kelet/Afrika régió dominált a negyedik negyedéves forgalmon belül, e régió eladásai 6%-kal 1,2 milliárd euróra emelkedtek. Az észak- és latin-amerikai régió forgalma 8%-kal 864 millió euróra emelkedett, az USA-beli licenceladások 270 millió eurót tettek ki, szemben az elemzők által várt 196 millió euróval.

Az ázsiai/csendes-óceáni régió forgalma 248 millió euró volt, ami 8%-os növekedést jelent. Henning Kagermann, az SAP egyik elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy "a szervezet jól teljesített a negyedik negyedévben, különösen a kedvezőtlen körülményeket figyelembe véve ... Európa a várakozásoknak megfelelően erős volt, míg az USA-beli eredmény meghaladta várakozásainkat, és sikerült további piaci részesedést szerezni".

Az év egészében a cég nettó nyeresége 581 millió euró volt, ami 5,7%-os csökkenés a 2000-ben elért 616 millió euróhoz képest. A 2001-es forgalom 17%-kal, 6,27 milliárd euróról 7,34 euróra nőtt.

A német vállalati szoftvergyártó óriás több elemzőt meglepett azzal, hogy szokatlanul optimista előrejelzést tettek 2002-vel kapcsolatban: a cég azt várja, hogy a forgalom kb. 15%-kal fog nőni az év egészében és a működési haszonrész legalább 21%-ra emelkedik a 2001-es 20%-ról. A szakértők maximum 13%-os forgalomnövekedést tartanak elképzelhetőnek, de összességében az eredmények és kilátások nagyjából megfelelnek a várakozásokkal.

Az SAP előjelzése szerint az év második fele lesz az erősebb, ekkorra várja a cég a szoftverpiac nekilendülését, ez természetesen nyitva hagyja az utat azelőtt, hogy az első félév akár gyengébben is sikerülhet.

A német cégnek jelenleg 15 ezer ügyfele van, köztük olyan nagyságok is, mint a Nestle SA és az amerikai védelmi minisztérium.

a címlapról