:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 24. 09:23

A Motorola sorozatban negyedik veszteséges negyedévét zárta

[Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal] A Motorola kedden tőzsdei zárás után jelentette be negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit: a várakozásoknak megfelelően veszteséges volt a cég a fogyasztói kiadások lassulása miatt, ezzel együtt a vállalat nyereséges évet jósol, annak ellenére, hogy további két veszteséges negyedév várható.

[Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal] A Motorola kedden tőzsdei zárás után jelentette be negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit: a várakozásoknak megfelelően veszteséges volt a cég a fogyasztói kiadások lassulása miatt, ezzel együtt a vállalat nyereséges évet jósol, annak ellenére, hogy további két veszteséges negyedév várható.

A Chicago központú cég a negyedik pénzügyi negyedévben 90 millió $-os (részvényenként 4 centes) működési veszteséget ért el, szemben az előző év hasonló időszakában elért 362 millió $-os (részvényenként 16 centes) nyereséggel. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 5 centes üzemi veszteségre számítottak.

A Motorola azt is közölte, hogy az idei év első két negyedéve veszteséges lesz, de a cég újra nyereséges lesz a második félévben és az év egészében is. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 4 centes nyereségre számítanak az idén.

A fennmaradó üzletágakból származó negyedéves forgalom 25%-kal, 9,8 milliárd $-ról 7,3 milliárd $-ra csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A nettó negyedéves forgalom 10,1 milliárd $-ról 7,3 milliárd $-ra esett vissza.

A negyedéves nettó veszteség 1,2 milliárd $ (részvényenként 55 cent) volt, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 135 millió $-os (részvényenként 6 centes) nyereséggel.

A cég decemberben azt jelezte, hogy részvényenként 4-5 centes működési veszteségre számít, míg a forgalommal kapcsolatban azt közölték, hogy a harmadik pénzügyi negyedéves 7,4 milliárd $-hoz képest 0-3%-os emelkedés várható.

A Motorola közölte, hogy a mobiltelefonos üzletág forgalma 14%-kal csökkent az előző év hasonló időszakában elért 3 milliárd $-hoz képest.

A globális telekommunikációs megoldások üzletágának forgalma 33%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakában elért 1,38 milliárd $-hoz viszonyítva.

Az év egészét tekintve a Motorola 3,9 milliárd $-os (részvényenként 1,78$-os) nettó veszteséget ért el, forgalma pedig 30 milliárd $ volt. 2000-ben a cég 1,3 milliárd $-os (részvényenként 58 centes) nettó nyereséget és 37,6 milliárd $-os forgalmat produkált.

Az első negyedévben a várható forgalom 6-6,2 milliárd $, közölte a cég. Decemberben még 6,2-6,4 milliárd $-os forgalmat prognosztizáltak az első negyedévre.

A Motorola egyik legnagyobb riválisa, a Siemens AG nyereséggel zárta legutóbbi negyedévét, miután a cég nekilátott 20 ezer alkalmazott elbocsátásának, valamint az üzletágak (pl. a mobiltelefon részleg) csökkentették veszteségeiket.

Phil Redman, a Gartner mobiltelefonokkal foglalkozó kutatási igazgatója szerint a mostani ígéreteket némi szkepticizmussal fogadták az ipari elemzők. "Mivel rendkívül meredeken csökkent a cég forgalma, úgy vélem, hogy nem lehet azonnali fellendülésre számítani. Hosszú út áll a cég előtt a nyereségesség eléréséhez" -- mondta Redman.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.