Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 23. 11:50

Hatékony az SMS-reklám

[CNET] A rövid szöveges üzenetben (SMS) küldött reklámok jelentősen növelik a vásárlói kedvet -- derült ki egy Svédországban végzett felmérésből.

[CNET] A rövid szöveges üzenetben (SMS) küldött reklámok jelentősen növelik a vásárlói kedvet -- derült ki egy Svédországban végzett felmérésből.

A Lulea városában végzett tesztben 2500 önkéntes vett részt, akik vállalták, hogy fogadják a közel 150 helyi cég SMS-ben elküldött hirdetését. A felhasználók egy internetes honlapon keresztül állíthatták be, mely vállalatok ajánlatait kívánják fogadni.

"Miután a felhasználók fogadták a helyi McDonald's étterem hirdetését, a célcsoport 25 százaléka jelent meg és vásárolt hamburgert" -- mondta Mats Eriksson, a felmérést kivitelező cég vezérigazgatója. A Makitalo Research Center az Ericssonnal és a Telia internetszolgáltatóval karöltve végezte az e-Strerr hirdetési technológia tesztjét, amelyet később széles körben be kívánnak vezetni.

"A városi McDonald's a legsikeresebb gyorsétteremmé vált és megdöntötte saját forgalmi rekordját" -- mondta Eriksson.

A TicketAnywhere is sikerrel "vetette be" az e-Street szolgáltatást. A TicketAnywhere interneten és mobiltelefonon is lehetővé teszi a mozijegyvásárlást. A jegy nem más, mint a mobiltelefonban tárolt kód, amelyet a moziban a jegyszedőnél található infravörös portra kell a telefonról elküldeni.

Érdekes szolgáltatás még az elektronikus sorbanállás, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy virtuálisan beálljanak egy sorba. A hálózat később értesítést küld nekik, ha az előttük állók száma 10 alá csökkent és ideje valóban is megjelenni a helyszínen.

Természetesen nem minden vállalakozás tudja kihasználni a technológia nyújtotta előnyöket. "Egyesek egyszerűen nem tudják, mit kezdjenek a lehetőséggel vagy hogyan használják. Az üzleteknek még sokat kell tanulniuk" -- mondta Eriksson.

A lueai hálózat egyben harmadik generációs (3G) mobilhálózat tesztjéül is szolgál majd. Azonban mivel egyelőre nem állnak rendelkezésre megfelelő telefonkészülékek, kéziszámítógépek és vezeték nélküli hálózati modulok helyettesítik majd Lulea központjában.

a címlapról