:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 23. 09:04

Ariba: csökkenő veszteség jelentősen csökkenő forgalom mellett

[Bloomberg, Reuters] Az e-kereskedelmi szoftvereket gyártó Ariba bejelentette első pénzügyi negyedéves eredményeit: a költségcsökkentésnek köszönhetően a veszteség csökkent, a forgalom azonban 68%-kal csökkent.

[Bloomberg, Reuters] Az e-kereskedelmi szoftvereket gyártó Ariba bejelentette első pénzügyi negyedéves eredményeit: a költségcsökkentésnek köszönhetően a veszteség csökkent, a forgalom azonban 68%-kal csökkent.

A december 31-én zárult első pénzügyi negyedévben a cég vesztesége 161,3 millió $ (részvényenként 63 cent) volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 347,6 millió $-os (részvényenként 1,48$-os) veszteséggel. A rossz hír az, hogy a cég forgalma 170,2 millió $-ról 55,3 millió $-ra esett vissza.

Az Ariba, amely tavaly 900 fővel csökkentette létszámát és mérsékelte az utazási és más kiadásokat, közölte, hogy az értékesítési és marketing költségek 66%-kal 28,1 millió $-ra csökkentek.

A cég azt is közölte, hogy a mostani negyedévben az előrejelzéseknél kisebb veszteséget, a harmadik pénzügyi negyedévben pedig nullszaldós eredményt ér el, míg a negyedik pénzügyi negyedévben már nyereséget realizálhat a további költségcsökkenéseknek és nagyobb nyereségtartalmú programok eladásának köszönhetően.

Jim Frankola, a cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a "negyedik pénzügyi negyedévben elérhető a nyereségesség, mivel új termékeink sikeresek, és vélhetően a gazdaság is javulni fog akkorra".

A First Call által reprezentált elemzők arra számítottak, hogy a cég részvényenként 4 centes veszteséget ér el az második pénzügyi negyedévben és részvényenként 3 centet a harmadik pénzügyi negyedévben.

Bob Calderoni, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a második pénzügyi negyedévben a forgalom az első pénzügyi negyedévhez képest változatlan vagy valamivel magasabb lesz. A First Call által reprezentált elemzők arra számítanak, hogy a forgalom a második pénzügyi negyedévben 55 millió $ lesz.

A Sunnyvale (Kalifornia) központú vállalat csökkentette azon szoftvereinek eladásait, amelyek abban segítik az ügyfeleket, hogy internetes piactereket hozzanak létre, a hangsúlyt áthelyezték azokra a programokra, amelyek lehetővé teszik a vállalatoknak azt, hogy az interneten keresztül vegyenek berendezéseket és egyéb termékeket.

Az egyszeri költségeket nem számítva a cég vesztesége 6,9 millió $ (részvényenként 3 cent) lett volna az első pénzügyi negyedévben. A First Call által reprezentált elemzők várakozása e téren részvényenként 5 centes veszteség volt.

A cég októberben 50-55 millió $-os forgalomra számított, míg a First Call által reprezentált elemzők 52,7 millió $-os forgalmat vártak.

Jon Ekoniak, a U.S Bancorp Piper Jaffray egyik elemzője szerint sokan fordulatra számítottak, ehhez képest aggasztó, hogy a cég forgalma várhatóan nem fog emelkedni a pénzügyi év során.

Az Ariba részvényárfolyama kedden 0,87$-ral (12,79%-kal) 5,93$-ra esett vissza. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 1,42-43,13$ között volt.

2000 márciusában a részvényárfolyam 183,34$-os csúcsot ért el, mielőtt a technológiai részvények elkezdték kálváriájukat. Azóta a cég az alkalmazottak több, mint 1/3-ától megvált, lemondták az Agile Software-rel tervezett egyesülést, több profitfigyelmeztetést tettek közzé és háromszor cserélték le az elnök-vezérigazgatót.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.