:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 22. 11:31

Microsoft: a biztonság minden más szempontnál fontosabb

[Bloomberg] Cliff Reeves , a Microsoft Windows .Net csoportjának alelnöke bejelentette, hogy a cég késlekedhet egyes termékeinek bemutatásával az esetleges biztonsági problémák javítása miatt. Az egyik ilyen termék a szerverekhez szánt új Windows változat lehet.

[Bloomberg] Cliff Reeves, a Microsoft Windows .Net csoportjának alelnöke bejelentette, hogy a cég késlekedhet egyes termékeinek bemutatásával az esetleges biztonsági problémák javítása miatt. Az egyik ilyen termék a szerverekhez szánt új Windows változat lehet.

Reeves elmondta, hogy a Windows operációs rendszer, a szövegszerkesztő és az e-mail termékcsoport 7000 fejlesztőmérnöke vesz részt biztonsági továbbképzésen. Ez, valamint az, hogy a megtalált biztonsági hibákat ki kell javítani, szükségszerűen időt vesz igénybe, ami késésekhez vezethet.

Bill Gates, a cég igazgatótanácsának elnöke a múlt héten egy e-mailt küldött az összes Microsoft alkalmazottnak, amelyben az állt, hogy a Microsoftnál a biztonságnak nagyobb a prioritása, mint az új szolgáltatásoknak. Az új Windows szerver operációs rendszerrel a Microsoft igyekszik olyan riválisoktól elhódítani ügyfeleket, mint a Sun Microsystems, és ehhez feltétlenül szükséges a biztonsági funkciók javítása.

"Ez kétségtelenül késlekedést fog okozni egyes termékeknél, de nem lennénk szavahihetők, ha nem ezt tennénk. Amint elhatároztuk, hogy így teszünk, a biztonságnak minden mással szemben prioritása lesz. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatások és a szállítási határidők másodlagos fontosságúak a biztonsághoz viszonyítva." -- mondta Reeves.

Tavaly több ezer Microsoft szerver operációs rendszert használó számítógépet fertőzött meg a Code Red féreg, míg az új Windows XP felhasználóit könnyedén meg tudták támadni a hackerek.

A Microsoft nem tette közzé a Windows .Net Server operációs rendszer megjelenési dátumát, csak annyit közölt, hogy az év közepén fogja piacra dobni a Windows szerver szoftvert, amelyet egyebek között webhelyek és vállalati hálózatok futtatására fejleszt ki a cég.

Reeves hétfőn közölte, hogy a szoftver várhatóan szeptember végére készül el, noha hamarabb is elkészülhetne, ha nem lennének a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak. Reeves egy közepes méretű vállalatoknak szóló Gartner konferencián beszélt a szoftverbiztonságról.

Elmondta, hogy a Microsoft fejlesztőmérnökök biztonsági továbbképzése várhatóan e hónap végén lezárul. A vállalat az összes termékét átvizsgálja a gyakran előforduló biztonsági sebezhetőség szempontjából, mondta Reeves. Ezenkívül a cég biztonsági továbbképzést tart ügyfelei számára is.

A tervek szerint a Microsoft olyan internetes szolgáltatásokat fog értékesíteni, amelyek segítenek a felhasználóknak pl. a pénzügyi és orvosi adataik kezelésében, termékek online vásárlásában, fájljaik, dokumentumaik és e-mailjük megtekintésében bármilyen számítógépről. Az ügyfelek valószínűleg nem fognak ilyen szolgáltatásokat igénybe venni, ha attól tartanak, hogy adataikat ellopják.

A Microsoft megköveteli, hogy az alkalmazottak jelszavai egy bizonyos hosszúságúak legyenek és gyakran cseréljék azokat, mondta Reeves. Az alkalmazottaknak egy azonosítási kártyát kell használniuk a vállalati hálózatra az otthoni irodából vagy utazás közben történő bejelentkezéshez, jegyezte meg Reeves. A kártyákat a PC-hez vagy laptophoz csatolt beolvasó segítségével szkennelik be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.