Szerző: Vörös Péter

2002. január 23. 09:33

Az IDC szerint a globális félvezetőeladások csökkenni fognak az idén

[Bloomberg] A globális félvezetőforgalom az idén várhatóan 4%-kal fog visszaesni, folytatva a tavalyi év csökkenését, amely az egyik leggyengébb év volt az ipar történetében, közölte az IDC piackutató cég.

[Bloomberg] A globális félvezetőforgalom az idén várhatóan 4%-kal fog visszaesni, folytatva a tavalyi év csökkenését, amely az egyik leggyengébb év volt az ipar történetében, közölte az IDC piackutató cég.

Tavaly a globális félvezetőeladások 33%-kal csökkentek, mivel egyebek között a PC- és a mobiltelefon-gyártók termékei iránt jelentősen visszaesett a kereslet.

A PC- és a mobiltelefon-piac adja a félvezetőpiac több, mint 40%-át, közölte az IDC. Az IDC szerint a félvezetőpiac növekedése csak az év közepétől kezdve várható, ez lelohaszthatja a befektetők várakozásait, akik abban bíztak, hogy a fellendülés már elindult.

Michito Kimura, az IDC Japan egyik elemzője szerint a forgalom többek között azért sem fog hamarosan helyreállni, mert a memóriachipek ára az utóbbi hétben ismét csökkent és alacsony szinten van.

Az ipari szabványnak számító 128 megabites 16Mx8 133MHz SDRAM chipek átlagos ára az azonnali piacon 3,25$-ra csökkent, pedig az idén volt már 3,50$ felett is. Tavaly a mélypont 1$ volt november elején, azóta nagyjából folyamatos az áremelkedés, leszámítva az utolsó hetet. A elemzők szerint a 3,20-3,50$-os szint az, amelynél a gyártók már nyereséget érhetnek el.

2000-ben a félvezetőipar rekordszintet, 204,4 milliárd $-t ért el, közölte az IDC. A piackutató cég nem közölt a 2001-es évre vontatkozó félvezetőipari forgalmi és a 2002-es évre vonatkozó becsült teljes forgalmi adatokat.

Decemberben a Dataquest piackutató cég közölte, hogy a globális félvezetőforgalom az idén mindössze 3%-kal fog nőni. A Dataquest szerint a PC-forgalom 4%-kal fog nőni az idén, miután tavaly 5%-kal csökkent.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról