:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 21. 10:21

A Dell a korábbi várakozásoknál jobb negyedévre számít

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] A Dell pénteken közölte, hogy a negyedik negyedéves forgalom és nyereség a korábbi előrejelzéseknél jobb lesz, mivel nőtt a kereslet a cég számítógépei iránt és növekedést tapasztaltak a fogyasztói üzletágnál.

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] A Dell pénteken közölte, hogy a negyedik negyedéves forgalom és nyereség a korábbi előrejelzéseknél jobb lesz, mivel nőtt a kereslet a cég számítógépei iránt és növekedést tapasztaltak a fogyasztói üzletágnál.

A cég immár kb. 8 milliárd $-os negyedéves forgalomra számít, szemben a korábbi 7,6 milliárd $-os előrejelzésekkel. A negyedéves nyereségkilátás immár részvényenként 17 cent, szemben a Dell által korábban megadott részvényenkénti 16 centes nyereséggel. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 16 centes nyereségre és 7,65 milliárd $-os forgalomra számítottak.

A meglepően erős forgalom két fő okra vezethető vissza: (1) a vártnál erősebb fogyasztói PC-keresletre és (2) a cég globális piaci részesedésének növekedésére.

Az IDC piackutató cég szerint a Dell volt az egyetlen a világ öt legnagyobb PC-gyártója közül, amelyik növelte piaci részesedését a negyedik negyedévben: a cég részesedése a 2000-es 11,7%-ról 14,1%-ra nőtt 2001-ben.

A Dell közölte, hogy a fogyasztói üzletágának PC-eladásai 50%-kal nőttek a negyedik negyedévben a harmadik negyedévhez képest, míg a forgalom kb. 40%-kal nőtt.

Bár a PC-kereslet javult némileg, a Dell eredményei mégis elég lenyűgözők, mivel a globális PC-forgalom egésze jelentősen visszaesett.

A fogyasztói kereslet negyedik negyedéves növekedése pozitívan hatott a versenytársakra is. A Compaq PC üzletága például kisebb negyedik negyedéves veszteséget ért el, mint a harmadik negyedévben. Várhatóan a kiskereskedelmi forgalomban vezető helyen lévő Hewlett-Packard eredményeire is pozitív hatással lesz a kereslet erősödése, és hasonlóképpen a Gateway eredményei is javulhatnak.

A cég tavaly jelentős összegeket költött a fogyasztói piaccal kapcsolatos reklámkampányra, az időzítés nem is lehetett volna jobb. Jim Lyon, az Oakwood Capital Management egyik portfolió menedzsere szerint korábban a Dell erőssége inkább a vállalati szegmens volt, tavaly viszont a cég agresszívan lépett fel a fogyasztói piacon is.

Steven Fortuna, a Merrill Lynch egyik elemzője elmondta, hogy vélhetően nem csak a fogyasztói üzletág szerepelt jól a Dellnél. "Úgy véljük, hogy a vállalati PC-eladások is nagyon jól alakulnak a cégnél, bár erre nem tértek ki különösebben a pénteki bejelentésben" -- mondta Fortuna. A Dell tavaly különös hangsúlyt fektetett a tárolási eszközök területére. Ezzel együtt Bob Kaufman, a Dell szóvivője közölte, hogy a fogyasztói üzletág jelenleg a cég forgalmának kb. 15%-át adja.

Egyes számítógépalkatrészek (például a memória) ára november óta nőtt, ez vélhetően érinteni fogja a Dell negyedik pénzügyi negyedéves haszonrését és egyértelműen negatívan fogja érinteni az első negyedéves haszonrést.

A Dell a végleges negyedik pénzügyi negyedéves és éves eredményeket és a 2003. első pénzügyi negyedéves előrejelzéseket február 14-én teszi közzé. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 16 centes nyereségre és 7,57 milliárd $-os forgalomra számítanak 2003 első pénzügyi negyedévében.

A cég részvényárfolyama pénteken 0,85$-ral (2,94%-kal) 28,10$-ra esett vissza. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 6,01-31,32$ között volt. Sunil Reddy, a Fifth Third Bancorp egyik elemzője szerint a pénteki árfolyamcsökkenés fő oka az volt, hogy a befektetők szerint a piaci körülményekhez képest túlságosan magas a cég részvényárfolyama.

Andrew Neff, a Bear Stearns & Co. egyik elemzője szerint bár a részvény drága, mégis akár 35$-ra is emelkedhet a közeljövőben, mivel a cég győztesen kerülhet ki a mostani árháborúból és konszolidációból az alacsony költségeinek és közvetlen értékesítési modelljének köszönhetően.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.