Szerző: Vörös Péter

2002. január 19. 11:49

A Hitachi bejelentette a vállalati felhasználókra kihegyezett Windows CE alapú hordható számítógépét

[AsiaBizTech, CNET] A Hitachi Ltd. bejelentette a WIA-100NB nevű, vállalati felhasználóknak szánt Windows CE alapú hordható (wearable) számítógépét. A gép egy fejre erősíthető kijelzőből, a fő egységből és egy speciális mutatóeszközből ("különleges egér") áll, teljes súlya pedig kevesebb, mint 500 g.

A WIA-100NB (Wearable Internet Appliance) teljesítménye összevethető egy Windows CE alapú kéziszámítógépével. A fő felhasználási terület: elektronikus levelezés és webböngészés. A számítógép várható ára kb. 30 ezer jen (~62 ezer Ft) lesz. A szállítások február 28-án indulnak el először Japánban -- a cég eredetileg 2001 végén tervezte a piacra dobást.

A Hitachi a WIA-100NB-t az amerikai Xybernaut Corp.-tól licencelt koncepcionális és technológiai szabadalmak alapján és az amerikai céggel együttműködve fejlesztette ki.

A Xybernaut már több ilyen jellegű terméket fejlesztett ki, a cég Poma néven fogja árulni a hordható PC-t az amerikai piacon, mi több, már el is kezdte a rendelések felvétetelét webhelyén. A Poma ára 1.499$ lesz.

A Xybernaut több hordható eszközt árul, amelyeket többek között az űrrepülőgép-iparban és a közlekedésben dolgozók használnak.

A fejre erősíthető kijelző 800x600-as felbontásban 260 ezer szín megjelenítésére képes, és a fejlesztők szerint olyan vizuális élményt nyújt, mintha egy 13"-os monitort néznénk 60 cm távolságból.

A hordható PC működtetésének egyik alapeleme az, hogy a fejre erősíthető kijelzőn mutatott kurzor a mutatóeszköz optikai érzékelőjének érintésével mozgatható. A karakterek bevitele szoftveres billentyűzet megnyitásával történik.

A WIA-100NB zsebben tartható központi egységében található egyebek között a Hitachi 128 MHz-es órajelű SH-4-es RISC processzora, egy CompactFlash kártyahely, USB interfész és a fejhallgató csatlakozó. A speciális mutatóeszköz az USB porton csatlakozik a központi egységhez.

A fő egység méretei: 90 mm széles, 140 mm magas és 26 mm vastag, súlya 310 g. A fejre erősíthető kijelző súlya 80 g, míg a mutatóeszköz súlya 50 g.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról