Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 17. 13:05

A Compaq bejelentette 2001. negyedik negyedévi eredményeit

[Mmd] A vállalati technológiák és megoldások egyik

[Mmd] A vállalati technológiák és megoldások egyik legjelentősebb globális szállítója, a Compaq Computer Corporation bejelentette a 2001. december 31-ével záruló negyedik negyedév pénzügyi eredményeit.

A negyedik negyedév árbevétele 8,5 milliárd dollár volt, vagyis 1 milliárd dollárral, illetve 14 százalékkal több, mint az előző negyedévben, és 26 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A nyereség 92 millió dollár, részvényenként 5 cent volt. A 36 millió dollárt kitevő fúziós költségek nélkül a cég egy részvényre jutó nyeresége 6 cent volt.

"Negyedik negyedévi eredményeink világosan mutatják, hogy a Compaq nagy figyelmet fordít a teljesítésre, és folyamatosan erősíti piaci jelenlétét" -- mondta Michael Capellas elnök-vezérigazgató. "A tavalyi év elején három stratégiai célt tűztünk ki magunk elé: bővítjük kapacitásainkat, növeljük és erősítjük globális szolgáltatásainkat, és javítjuk a PC-üzlet gazdasági helyzetét, miközben gyorsabbá tesszük az ellátási lánc működését. Van még mit tennünk, de már most is jelentős az előrelépés."

A cég eredményei több területen is javultak:

  • A vállalati üzletág minden területen egyenletesen növekedett
  • A Compaq Global Services az előző negyedévhez és az egy évvel korábbi szinthez képest is növekedett
  • A bruttó árrés az előző negyedévhez képest 1,2 százalékponttal nőtt
  • Az előző negyedévhez képest csökkentek a működési költségek, miközben az árbevétel 1 milliárd dollárral nőtt
  • Kiemelkedően jó volt a teljesítmény Európában, ahol az árbevétel az előző negyedévhez képest 31 százalékkal nőtt
A negyedik negyedév árbevétel-arányos bruttó árrés 20,6 százalék volt, azaz 1,2 százalékponttal magasabb, mint az előző negyedévben, ami a volumen növekedését és a termékösszetétel javulását tükrözi. A PC-üzletág bruttó árrése 3 százalékponttal nőtt. A negyedik negyedévi működési költségek összege 1,54 milliárd dollár volt, ami az 1 milliárd dolláros árbevétel-növekedés ellenére csökkenést jelent az előző negyedévhez képest, az egy évvel korábbi szinthez képest pedig 500 millió dollárral lett kevesebb.

"Ez már a negyedik negyedév egymás után, amelyben átszervezési programunk gyors végrehajtása és a szigorú költséggazdálkodás eredményeképpen csökkentek a működési költségek" -- mondta Jeff Clarke pénzügyi igazgató. "És ez a hetedik negyedév egymás után, amikor a cég pozitív működési cash-flow-val zár."

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról