Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 15. 16:13

SGI szuperszámítógépet vet be a világegyetem történetét kutató projekt

Az SGI bejelentette, hogy egy Origin 3800 szuperszámítógépet biztosít Stephen Hawking csillagászprofesszor kutatócsoportja számára az angliai Cambridge egyetemén.

Az SGI bejelentette, hogy egy Origin 3800 szuperszámítógépet biztosít Stephen Hawking csillagászprofesszor kutatócsoportja számára az angliai Cambridge egyetemén.


SGI Origin 3800: legfeljebb 512 processzor és 1 TB RAM

Az új szerver képezi az alapját annak a szuperszámítógép-hálózatnak, amelyet az SGI állít fel a COSMOS projekt támogatása érdekében. A COSMOS projekt keretében a tudósok a világegyetem történetét modellezik a kialakulásától számított első másodperc törtrészétől egészen napjainkig, azaz egy mintegy 10 milliárd évvel későbbi időpontig.

Az SGI szerverét 2002 februárjában helyezik üzembe, 2003 közepéig pedig még számos számítógépet telepít az SGI, ezzel létrehozva Nagy-Britannia legnagyobb teljesítményű csillagászati célokra használt szuperszámítógépét. Az SGI már ötödik éve támogatja a Hawking professzor által vezetett COSMOS projektet.

A bejelentés helyszíne a professzor 60. születésnapja alkalmával rendezett tudományos szimpózium volt, amely január 11-én zajlott, és amelyet az SGI szponzorált. Az eseményt Stephen Hawking tudományos munkásságának elismeréseképpen rendezték, és számos tudós vett részt rajta. A rendezvény fénypontja egy olyan előadás volt, amelyet személyesen Hawking professzor tartott.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról