Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 14. 10:11

Aranydíszekkel és drágakövekkel ékesített luxustelefonokat dob piacra a Nokia

[CNET] A Nokia pénteken bejelentette, hogy új leányvállalata révén be kíván lépni a luxus mobiltelefonok piacára. Az igazán gazdagoknak szánt, többezer dolláros készülékek mindegyikét kézzel készítik és nemesfémekkel, drágakövekkel díszítik őket.

[CNET] A Nokia pénteken bejelentette, hogy új leányvállalata révén be kíván lépni a luxus mobiltelefonok piacára. Az igazán gazdagoknak szánt, többezer dolláros készülékek mindegyikét kézzel készítik és nemesfémekkel, drágakövekkel díszítik őket.

A világ legnagyobb mobiltelefongyártója, a piac 35 százalékát uraló Nokia egy Vertu nevű leányvállalatot hozott létre a luxustelefonok gyártására. A mintegy 200 alkalmazottat foglalkoztató cég még ebben a hónapban megkezdi a működését, azonban a tervezett termékekről egyelőre semmilyen információt nem adtak ki.

A rivális mobiltelefongyártók már évek óta készítenek egyedi darabokat az igazán tehetős vásárlók számára. Az Ericsson számos aranyozott készüléket adott el közel-keleti vevőknek, a Motorola arannyal és gyémántokkal díszített készülékei pedig rendkívül népszerűek az olajsejkek körében. A Nokia mindezidáig egyetlen luxuskészüléket dobott piacra, a 8850 aranyozott változatát, amelyet a távol-keleten lehet megvásárolni.

Egyes források szerint a Vertu vezető formatervezője az a Frank Nuovo lesz, akinek a nevét a Nokia telefonok formai megújulása kapcsán szokták emlegetni. Ő tervezte többek között a Nokia 8850 modellt is.

A luxustelefonokat a Nokia valószínűleg a Vertu márkanév alatt értékesíti majd. A vállalat székhelye egyébként Londonban lesz, és önálló vezetőséggel rendelkezik majd. Egyes belsős források szerint a Vertu már számos ötvössel és ékszerésszel állapodott meg a telefonok elkészítéséről.

A Vertu elsősorban az ázsiai piacot célozza meg. Elemzők szerint valóban van piaca ilyesféle készülékeknek, ugyanis a mobiltelefonok sokak számára nem csak kommunikációs berendezések, hanem egyben divatcikkek is.

Más szakértők szerint viszont az iparág rendkívül gyors technológiai fejlődése visszavetheti a luxuskészülékek forgalmát. Ők azzal érvelnek, hogy vélhetően kevesen fizetnek majd egymillió forintnál is többet egy olyan mobiltelefonért, amely technológiailag pár hónapon belül elavul.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról