Szerző: Vörös Péter

2002. január 14. 00:41

Az IBM csökkenti a közvetlen PC-eladásokat Európában

[CNET] Az IBM csökkenteni fogja közvetlen PC-eladásait Európában, miután a cég négy országban is beszünteti a telefonos rendelések feladásának lehetőségét január második felében. A Nagy Kék ehelyett azt fogja ajánlani az egyéni megrendelőknek és a kis- és közepes méretű vállalatoknak, hogy forduljanak a cég viszonteladóihoz.

[CNET] Az IBM csökkenteni fogja közvetlen PC-eladásait Európában, miután a cég négy országban is beszünteti a telefonos rendelések feladásának lehetőségét január második felében. A Nagy Kék ehelyett azt fogja ajánlani az egyéni megrendelőknek és a kis- és közepes méretű vállalatoknak, hogy forduljanak a cég viszonteladóihoz.

A szakértők szerint ez a döntés arra utaló jel, hogy a cég kemény versennyel találta szembe magát a Dell részéről a közvetlen értékesítési piacon.

Az IBM éppen a múlt héten jelentette be, hogy a NetVista asztali PC termékcsaládjának gyártását egy hároméves, 5 milliárd $-os outsourcing megállapodás keretében a Sanmina-SCI fogja végezni.

Az elemzők szerint az IBM PC-gyártási outsourcingja várhatóan hatással lesz a rendelésre készülő PC-gyártására is. Brian Gammage, a Gartner egyik elemzője szerint "amikor egy cég kiadja a gyártást egy külső cégnek, akkor némileg elveszíti az irányítást afelett, hogy képes legyen konfigurálni az egyes rendszereket... Azonban az IBM nagy mennyiségben ad el PC-ket vállalati ügyfeleknek, és ebből a szempontból jól működhet az outsourcing, mivel ebben a szegmensben sok, azonos konfigurációjú számítógépet értékesít a cég."

Az IBM képviselője megerősítette a döntést, bár cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a cég azt tervezné, hogy februárig teljesen kivonul a közvetlen PC-eladásokból. "Továbbra is lesz közvetlen értékesítés és továbbra is megmaradnak a webes eladások" -- közölte a képviselő, aki szerint ha egy egyéni ügyfél vagy egy kis- ill. közepes vállalat telefonon hívja az IBM-et PC-vásárlással kapcsolatban, akkor az ügyfelet a viszonteladókhoz fogják irányítani.

A mostani döntés Nagy-Britanniára, Németországra, Franciaországra és Svédországra vonatkozik, ahol az IBM idestova két éve árult PC-ket telefonos megrendelésre. A képviselő így fogalmazott: "úgy találtuk, hogy a kis- ill. közepes vállalatok előnybe részesítették a viszonteladón keresztül történő vásárlást, ill. az annál kapott támogatást".

Az érintett telefonos értékesítési személyzetet a nagyvállalati eladásokra összpontosító részleghez irányítják át.

Peter Foster, az Ovum Holway egyik elemzője szerint a mostani döntés összhangban az IBM tágabb körű ambícióival. "Figyelembe véve azt, hogy milyen kemény a PC-piac mostanában, valamint azt, hogy az IBM folytatja előrenyomulását a szolgáltatási szektorban, ahonnan a cég a forgalmának döntő részét szeretné realizálni a jövőben, egyáltalán nem meglepő, hogy a cég visszavonul a kevésbé nyereséges üzletágakból" -- közölte Foster.

Foster szerint a cég ragaszkodni fog ahhoz, hogy a lehető legolcsóbban folytassák a PC üzletágat, a kérdés azonban az, hogy versenyben tudnak-e maradni a PC-piacon? Foster úgy véli, hogy erre a kérdésre nemleges a válasz.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 19. 15:06

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.