:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 14. 10:38

Szélesebb körű lesz a Micron-Hynix megállapodás

[CNET, Reuters] Ipari források szerint az amerikai Micron Technology és a dél-koreai Hynix Semiconductor a korábban tervezettnél szélesebb körű megállapodáson dolgozik, de az árakkal kapcsolatos nézeteltérések késlekedéseket okozhatnak.

[CNET, Reuters] Ipari források szerint az amerikai Micron Technology és a dél-koreai Hynix Semiconductor a korábban tervezettnél szélesebb körű megállapodáson dolgozik, de az árakkal kapcsolatos nézeteltérések késlekedéseket okozhatnak.

A tárgyalásokhoz közel álló források szerint valószínűnek tűnik, hogy a memóriagyártó Hynix nem csak a DRAM üzletágát, hanem az összes memóriagyártó részlegét el fogja adni a Micronnak. A források szerint ugyanis -- főként a szabadalmak miatt -- sokkal egyszerűbb az egész memóriagyártó részleget eladni, mintha csak a DRAM üzletágakat adnák el.

Egyelőre jelentős különbségek vannak a felek között a különböző részlegek árát illetően, de úgy tűnik, hogy tető alá tudják hozni a Hynix DRAM, SRAM és flash memóriarészlegét érintő megállapodást. A Maeil Business Newspaper napilap pénteken közölte, hogy a Micron 5 milliárd $-t ajánlott ezekért a részlegekért, míg a Hynix ragaszkodott a 6,5 milliárd $-hoz.

Az SRAM chipeket például mobiltelefonokba és PDA-kba építik, míg a flash memóriákat digitális kamerákban, MP3-lejátszókban és más eszközökben használják.

A Hynix átszervezési bizottságának vezetője közölte a Reutersszel, hogy a számadatok nem pontosak, bár nem árulta el a szóban forgó összegeket.

A Hynix illetékese nem volt hajlandó kommentálni az egyik helyi napilapban megjelent hírt, miszerint a Micron azt ajánlotta, hogy felvásárolja mindhárom memóriarészleget, továbbá 25%-ot a Hynix nem-memória üzletágából.

Az elemzők szerint hónapokba is beletelhet az, hogy két cég eljusson a végső megállapodásig.

Chun Byung-seo, a Daewoo Securities egyik elemzője szerint kemény tárgyalásokra van kilátás, mivel a Hynix kb. 5,38 milliárd $-t szeretne kapni, míg a Micron ennek a felét szeretné elérni.

Az elemzők úgy vélik, hogy a szabadalmakon kívül más oka is lehet annak, hogy a Hynix el szeretné adni az SRAM és a flash memória részleget a DRAM üzletággal együtt. Koo Hee-jin, az LG Investment & Securities egyik elemzője megjegyezte, hogy a Hynix SRAM és flash memória termelői kapacitása nem túl nagy. Koo szerint a megrendelők általában a különféle chipeket egyszerre rendelik meg, így nem lenne túl sok értelme megtartani az SRAM és a flash memória részleget a Hynixnek.

Az elemzők szerint az is elképzelhető, hogy a két cég közös vállalatot hoz létre a Hynix memóriagyárak vezetésére. A Micron decemberben vette meg a Toshiba egyik DRAM-gyárát, de a szakértők szerint a Hynix ügylet sokkal komplikáltabb.

A Hynixnek 13 memóriagyára van, az egyik az amerikai Eugene-ben (Oregon) lévő DRAM-gyár, amely várhatóan újra be fog indulni egy hathónapos üzemszünet után, aminek kiváltó oka az alacsony memóriaár volt.

A chipárak tavaly közel 90%-kal estek vissza, de november eleje óta folyamatosan emelkednek -- ez utóbbi természetesen komplikálja a Micron-Hynix tárgyalásokat, mivel nő a Hynix eszközeinek értéke.

A DRAMeXchange.com szerint november elején a szabadpiacon 1,06$ körül érte el a mélypontját a PC-kben legáltalánosabban használt 128 megabites 16Mx8 133MHz SDRAM chipek ára, pénteken ugyanez 3,51$-ba került, azaz igen jelentősen megdrágultak a memóriachipek -- egyes elemzők szerint a termelési költségek 3,20$ körül vannak, e szerint immár ismét nyereségesek lehetnek (legalábbis üzemi szinten) a memóriagyártók.

A memóriachipek árainak emelkedése és a Micron tárgyalások hírére a Hynix részvényárfolyama 60%-kal emelkedett az utóbbi három hétben, a Micron részvényárfolyama 16%-kal nőtt ugyanebben az időszakban. Az elemzők szerint a részvényárfolyamoknak kulcsszerepe lehet akkor, ha a Micron részvénycserés ügyletet ajánl.

Az ügylet létrejötte esetén a jelenleg második helyen álló Micron leelőzné a Samsung Electronics-ot és a világ legnagyobb memóriagyártójává lépne elő.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.