Szerző: Ady Krisztián

2002. január 10. 03:36

Meghátrálnak a rosszalkodó kiadók: nem kerül több másolásvédett CD-lemez forgalomba?

[CDR-Info] A zenei ipar erőteljes nyomulása lassulni látszik: itt az ideje, hogy újragondolják egyes államokban a másolásvédett CD-k jogszerűségét. Az állóvizet az egyre több amerikai panaszos kavarta fel oly mértékben, hogy már a politika is közbeszól.

[CDR-Info] A zenei ipar erőteljes nyomulása lassulni látszik: itt az ideje, hogy újragondolják egyes államokban a másolásvédett CD-k jogszerűségét. Az állóvizet az egyre több amerikai panaszos kavarta fel oly mértékben, hogy már a politika is közbeszól.

A BMG Európában két másolásvédett CD-t adott ki: Natalie Imbruglia "White Lilies Island" és a Five "Greatest Hits" albumát. Ezeket a CD-ket olyan technológiával készítették, mely megakadályozza az "illetéktelen" másolást, de egyben számítógépen, DVD-lejátszókban, s egyes CD-lejátszókban is használhatatlan lett a lemez. Érdekes módon a cég váltott: ezeket az albumokat Ausztráliában már teljesen tisztán, másolásvédelmi eljárás nélkül hozzák forgalomba.

Amerikában a Universal kiadó kísérletezett egyetlen albummal, melyet óriási felháborodás követett. A "Fast and Furious" (Halálos iramban) című film albuma szerencsére egyértelműen jelölve volt, míg a BMG Európában csupán egy alig látható "Cactus Data Shield" feliratot helyezett el a lemezeken, melyek funkciójáról akkor még szinte senki sem tudott semmit.

A jövőt tekintve érdekes fejlemény várható Rick Boucher kongresszusi kéviselő jóvoltából, aki egy megkeresést írt ezen kiadócégeknek, valamint a "Recording Industry Association of America" (RIAA) szövetségnek. A megkeresésben figyelmeztette ezen cégeket és a szövetséget, hogy nem jogszerűen járnak el, ugyanis másolásvédett CD forgalomba hozatalával megszegik az 1992-es "Audio Home Recording" (AHRA) törvényt.

Boucher rámutatott: az AHRA értelmében minden egyes felvételre alkalmas berendezés árának 2%-a, míg az üres kazetták és lemezek árának 3%-a szerzői jogdíjként befizetésre kerül, mely legálissá teszi az otthoni másolást, felvételt. Az ezt lehetetlenné tevő másolásvédelmi eljárás indokolatlanná és jogtalanná teszi ezen díj, adó kivetését.

Európában Anglia az egyetlen ország, ahol egyértelműen tilos a saját tulajdonú hanghordozóról -- saját felhasználásra! -- másolatot készíteni. Amerikához hasonlóan a legtöbb európai államban szerzői jogdíjat fizetnek a fevételre alkalmas médiák után.

Egyes jogászok szerint azonban nincs az európai törvényekben egyértelmű kapcsolat a szerzői jogdíj fizetése és a másolás engedélyezése között. Ezért a másolásvédett CD-k megjelenése nem zárja ki sem egyiket, sem másikat, a törvény lehetővé teszi a másolást, amennyiben arra lehetőség van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról