:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 9. 13:58

Hosszú távú outsourcing megállapodást kötött az NEC és a Celestica

[Bloomberg, Reuters] A torontói központú Celestica, a világ harmadik legnagyobb CME-je (contract manufacturer of electronics - szerződéses elektronikai gyártó) 5 éves, 2,5 milliárd $-os megállapodást kötött a japán NEC-vel berendezések gyártására. A japán cég célja az outsourcinggal a költségek csökkentése.

[Bloomberg, Reuters] A torontói központú Celestica, a világ harmadik legnagyobb CME-je (contract manufacturer of electronics - szerződéses elektronikai gyártó) 5 éves, 2,5 milliárd $-os megállapodást kötött a japán NEC-vel berendezések gyártására. A japán cég célja az outsourcinggal a költségek csökkentése.

A megállapodás részeként a Celestica át fogja venni a NEC egyes gyárait Miyagiban és Yamanashiban, ezekben gyors internet-hozzáféréshez szükséges telefonberendezés rendszereket gyártanak. A gyárak együttes termelése a 2001 márciusában véget ért pénzügyi évben 839 millió $ volt. A Celestica azt is közölte, hogy a cég át fog venni kb. 1.200 NEC-alkalmazottat is.

Az NEC arra számít, hogy a március 31-én záruló pénzügyi évben 1,2 milliárd $-os veszteséget fog elérni, ezért a létszámcsökkentés és a gyáraktól való megválás mellett döntöttek. A befektetők szerint a tokiói központú cégnek tovább kell csökkenteni költségeit ahhoz, hogy túlélje az elemzők által az elektronikai ipar minden idők legrosszabb recessziójának tartott periódusát. A Celestica és a CME riválisok abban reménykednek, hogy jelentős termelési outsourcinghoz jutnak a gondokkal küszködő japán cégektől.

Russell Tan, a szingapúri Net Research Asia egyik elemzője szerint azért fontos a CME gyártók számára a japán piac, mert Japán a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai gyártója, amely outsourcing szempontból néhány évvel le van maradva a nyugati cégektől. Ígéretes piacról van tehát szó, de a behatolás nem lesz könnyű.

Az elmúlt három hétben a Celestica valamint a rivális Solectron, Flextronics International és Jabil Circuit részvényárfolyama legalább 15%-kal nőtt, mivel a piac optimista azt illetően, hogy az idén beindul a gazdasági fellendülés, márpedig ez egyértelműen pozitív hatással lehet a CME gyártókra.

Eugene Polistuk, a Celestica elnök-vezérigazgatója december 13-án kijelentette, hogy a cég jelentős növekedésre számít a jövőben, és fenntartotta a negyedik negyedéves, 27-35 centes profitelőrejelzést, továbbá azt, hogy várhatóan 2,2-2,6 milliárd $ lesz a forgalom. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 29 centes nyereségre és 2,36 milliárd $-os forgalomra számítanak. Egy évvel korábban a cég részvényenként 52 centes nyereséget és 3,45 milliárd $-os forgalmat ért el.

A Celestica főbb vevői tartozik pl. az IBM és a Sun Microsystems. A recesszió következtében a kanadai cég kénytelen volt csökkenteni létszámát és termelési kapacitásait.

A Celestica részvényárfolyama kedden 0,63$-ral (1,42%-kal) 45,01$-ra emelkedett. 2001-ben a részvényárfolyam 26%-kal csökkent. Az NEC részvényárfolyama 54 jennel 1.383 jenre csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról