Szerző: Vörös Péter

2002. január 9. 10:42

A notebook-eladásoknak köszönhetően jól sikerült az ünnepi szezon az amerikai kiskereskedelmi PC-piacon

[CNET] Nagy meglepetésre a 2001-es ünnepi PC-szezon jobban sikerült az előző év hasonló időszakánál az USA-ban, a javulás az NPD Intelect piackutató cég előzetes adatai szerint a laptop-eladásoknak volt köszönhető.

[CNET] Nagy meglepetésre a 2001-es ünnepi PC-szezon jobban sikerült az előző év hasonló időszakánál az USA-ban, a javulás az NPD Intelect piackutató cég előzetes adatai szerint a laptop-eladásoknak volt köszönhető.

Dacára annak, hogy szinte mindenki recesszióról, elbocsátásokról és más lehangoló tényekről beszél a "nagy vízen túl", a Hálaadás (november negyedik csütörtöke) és karácsony között a kiskereskedelmi laptop-forgalomban jelentős volt a növekedés, amely ellensúlyozta az asztali PC-eladások kisebb csökkenését, közölte az NPD Intelect -- az eredmény pedig az, hogy a PC-forgalom volumene enyhén nőtt a 2000-es ünnepi szezonhoz képest.

A kiskereskedelmi eladásokat vizsgáló NPD Intelect szerint az előzetes adatok azt is mutatják, hogy a számítástechnikai termékek (PC-k, perifériák, fogyóeszközök) összes forgalma nagyjából azonos volt az előző év eladásaival.

Stephen Baker, az NPD egyik elemzője szerint ez igen bíztató hír, figyelembe véve azt, hogy a szezon előtt milyen rosszul alakultak az események.

A notebook-eladások mentették meg a karácsonyi szezont, amihez nagy mértékben hozzájárult az, hogy 2000-hez képest kétszámjegyű százalékkal csökkentek az árak. A notebook-forgalom volumene kétszámjegyű százalékkal nőtt 2000-hez képest. Az asztali PC-forgalom ugyan csökkent, de a visszaesés kevesebb mint 10%-os volt.

Összehasonlításként, a notebook-eladások októberben 9%-kal csökkentek az előző év hasonló időszakához képest, míg az asztali PC-k forgalma 30%-kal esett vissza. November végén valamelyest nőtt a PC-forgalom, a Hálaadás hetén a laptop-forgalom pedig 5%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, míg az asztali PC-forgalom 10%-kal esett vissza.

Az első negyedévben a dolgok megváltozhatnak: Baker szerint az erős karácsonyi kampányok nyomán szinte minden PC-t árengedménnyel kínáltak a gyártók, ez az első negyedévben elmarad, és a szezonális hatásnak köszönhetően várhatóan csökkennek az eladások.

Baker szerint fontos tényező, hogy milyen asztali PC-ket lehet kapni manapság akár már 800$ alatt is: sok 750$-os PC-ben van 1,2 GHz-es processzor, akár 512 MB RAM és min. egy CD-RW drive. Két évvel ezelőtt 2-3000$-ba került egy 800 MHz-es processzor, 128 MB RAM és egy DVD-ROM drive. A mostani ünnepi szezon konfigurációi hamarosan megváltozhatnak, egyebek között azért, mert pl. a memóriaárak jelentős emelkedése várható az elemezők szerint.

Baker szerint összességében elég jól sikerült a karácsonyi szezon az amerikai kiskereskedelmi PC-piacon, főként ahhoz képest, amilyen lehetett volna.

A Thomas Weisel Partners pénzügyi vállalat több tucat kiskereskedelmi láncot mért fel, és a cég úgy találta, hogy a legtöbb áruházban a várakozásoknál erősebb volt a PC-forgalom volumene, az alacsonyabb áraknak és a Windows XP iránti keresletnek köszönhetően.

A Thomas Weisel Partners felmérése szerint különösen a notebookok forgalma volt erős, főként az alacsonyabb árak miatt. A fogyasztói elektronikai eszközök (pl. DVD lejátszók és digitális fényképezőgépek) eladásai szintén erősek voltak. Összességében a PC-k forgalma szinten maradt az előző év hasonló időszakához képest, míg a fogyasztói elektronikai eszközök forgalma némileg nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról