:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 8. 15:20

Kinevezték a Lucent új elnök-vezérigazgatóját

[Bloomberg, CNET, Reuters, Wall Street Journal] A Lucent Technologies, a távközlési berendezéseket gyártó óriásvállalat hétfőn Patricia Russót, az Eastman Kodak elnökét és működtetésért felelős vezérigazgatóját nevezte ki elnök-vezérigazgatóvá.

A 49 éves Russo a 67 éves Henry Schacht utódja lesz, aki a Lucent igazgatótanácsának elnöke lesz. Russo korábban mintegy 20 évet dolgozott a Lucentnél, ill. az AT&T-nél, és áprilisban nevezték ki a Kodak elnökévé és működtetésért felelős vezérigazgatójává, ahol Russo szerepe az volt, hogy felügyelje a cég átszervezési programját.

A Lucent 1996-ban vált le az AT&T-ről, a cég 106 ezerről mintegy 77 ezerre csökkentette létszámát, és további leépítések révén 57 ezerre kívánják lecsökkenteni a létszámot. A vállalat a 2001-es pénzügyi évben 16,2 milliárd dolláros veszteséget realizált, megvált a veszteséges vagy alacsony nyereséget produkáló részlegektől, és eladta az alaptevékenységtől távolálló üzletágakat.

Schacht szerint "Russo igen alaposan ismeri a távközlési ipart és az ügyfeleket, valamint képes arra, hogy egy nagy szervezetet sikeresen átvezessen a változásokon. Russo megérti és elfogadja stratégiai és átszervezési terveinket és kiváló elnök-vezérigazgató lesz belőle. Russo az összes olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyre a Lucentnek szüksége van: jelentős menedzsment, működési és vezetői gyakorlattal rendelkezik. Újra a cég rendelkezésére áll rendkívüli értékesítési és ügyfélkapcsolati készsége". Russo korábban a kiemelt ügyfelek részlegének vezetője volt a Lucentnél.

Schacht elmondta, hogy egy egyelőre meghatározatlan átmeneti időre lesz a cég igazgatótanácsának elnöke, bár véleménye szerint ez az időszak nem lesz hosszabb egy évnél.

Russo kijelentette, hogy " Schacht és csapata egy alapos és hiteles tervet állított fel a cég helyreállításához. A Lucent és ez az ipar mindig is a szívemhez közel állt és alig várom, hogy együtt dolgozhassak ezzel a csapattal tervünk végrehajtásának felgyorsításához."

Mielőtt 1981-ben csatlakozott az AT&T-hez, Russo nyolc évet dolgozott az IBM értékesítési és marketing menedzsmentnél.

A mostani kinevezéssel párhuzamosan Russo lemond az Avaya igazgatótanács elnöki posztról és az igazgatótanácsi tagságáról, közölte az Avaya hétfőn. Az Avaya Donald K. Petersont, a cég elnök-vezérigazgatóját nevezte ki az igazgatótanács elnökévé. A Kodaknál Russo utódja Daniel Carp, a cég elnök-vezérigazgatója lesz.

Egyelőre nem világos, hogyan fogadja a Wall Stree Russo kinevezését. Sok elemző és beruházásialap-menedzser abban bízott, hogy a cég külsőst talál a posztra, mondván, a cégnél arra van szükség, hogy a jövőbeni technológiai és pénzügyi döntéseket tiszta lapról indulva hozzák meg.

Azonban az is tény, hogy a cég útját nagy mértékben meghatározza a Schacht által készített átszervezési terv. Schacht 2000 októberében váltotta fel az akkor elbocsátott Richard McGinnt. A internet aranyidőszakában McGinn segítségével a cég az egyik leggyorsabban növekvő technológiai vállalattá vált. A "csúcson" a cég részvényárfolyama 80$ volt, hétfőn pedig 7$ alatt zárt.

Russo szorosan követni fogja Schacht stratégiáját, az igazgatótanács a hírek szerint ragaszkodott ahhoz, hogy ne olyan elnök-vezérigazgató legyen Schacht utódja, aki beleavatkozik Schacht terveibe. A folyamatosság egyik jele az, hogy Russo felkérte Schachtot arra, hogy egy évig legyen az igazgatótanács elnöke -- egyes hírek szerint Schacht távozása után Russóé lesz az a poszt is.

A Lucent részvényárfolyama hétfőn 0,15$-ral (2,11%-kal) 6,95$-ra csökkent. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 5,00-21,12 között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.