Szerző: Vörös Péter

2002. január 8. 15:41

A Yahoo megerősítette 2002-es pénzügyi kilátásait

[CNET, Reuters] Yahoo, az online médiaóriás hétfőn megerősítette 2002-es pénzügyi előrejelzéseit, és közölte, hogy továbbra is az ügyfelenkénti bevételek növelésén dolgoznak, valamint újabb cégfelvásárlásokra és szövetségek megkötésére kerül sor a forgalom további növelése érdekében.

[CNET, Reuters] Yahoo, az online médiaóriás hétfőn megerősítette 2002-es pénzügyi előrejelzéseit, és közölte, hogy továbbra is az ügyfelenkénti bevételek növelésén dolgoznak, valamint újabb cégfelvásárlásokra és szövetségek megkötésére kerül sor a forgalom további növelése érdekében.

A Yahoo közölte, hogy a 2001-es forgalom várhatóan 700 millió $ lesz, míg 2002-ben a forgalom 725-785 millió $-ra fog nőni. A cég várakozásai szerint a 2002-es EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization -- eredmény a kamatok, adók és amortizáció levonása előtt, más néven adózatlan nyereség) 35-75 millió $ lesz.

Sue Decker, a cég pénzügyi vezérigazgatója szerint 2002 után továbbra is kétszámjegyű növekedést fog mutatni a cég forgalma. Decker elmondta, hogy a várakozások szerint további két átmeneti negyedév áll a cég előtt: a Yahoo csökkentette létszámát, és egy olyan stratégiát követ, amelynél a forgalom kevésbé csökken a hirdetési bevételeknél. Hosszú távon a cég a cash flow helyzet javítására és az ügyfelenkénti forgalom növelésére helyezi a hangsúlyt.

A Yahoo nemrég jelentette be a HotJobs.com online álláskereső szolgáltatás megvásárlását. A cég további cégfelvásárlásokat és szövetségeket tervez a fogyasztói bevételek növelése érdekében: fontos cél az is, hogy a cég növelje jelenlétét egyes piaci szegmensekben.

Terry Semel, a cég elnök-vezérigazgatója szerint a Yahoo olyan vállalatokat fog felvásárolni, amelyeknél kilátás van a versenyelőny növelésére, míg a szövetségek megkötésére ott kerül majd sor, ahol a vállalat stratégiai üzleti célkitűzéseinek elérésére van kilátás.

A Yahoo azt is közölte, hogy az SBC Communications helyi telefontársasággal kötött együttműködési megállapodás már az új év második felében forgalmat generál a Yahoo számára.

A cég arra számít, hogy a Yahoo Finance oldalakon található szolgáltatások és funkciók kibővítése érdekében is fontolóra vesznek valamiféle szövetség(ek)et. Semel szerint "a Yahoo Finance-nél várhatóan új szolgáltatásokat fognak kínálni. A pénzügyi világban számos hasznos szolgáltatás létezik -- és lehetőség van pénzügyi partner megtalálására. Jelenleg ilyen partnert keres a cég."

Sok ipari elemző úgy véli, hogy a Yahoo a rendelkezésére álló több mint 1 milliárd $ készpénzt arra fogja használni, hogy alkalmi áron vásárol fel túlélő dot-com vállalatokat, mivel a cég célja az, hogy tovább diverzifikálja tevékenységét.

A cég részvényárfolyama tegnap 0,83$-ral (4,39%-kal) 19,73$-ra emelkedett. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 8,02-43,38$ között volt.

a címlapról