Szerző: Vörös Péter

2002. január 7. 00:16

A PC-forgalom nőtt decemberben, de a vállalati eladások alacsonyan maradtak

[Reuters, Yahoo Finance] A PC-forgalom végre felélénkült decemberben, mivel az ünnepi szezonban a vevők kihasználták az alacsony árakat, azonban a vállalati eladások továbbra is alacsony szinten maradtak, közölte pénteken Steven Fortuna, a Merrill Lynch egyik elemzője.

[Reuters, Yahoo Finance] A PC-forgalom végre felélénkült decemberben, mivel az ünnepi szezonban a vevők kihasználták az alacsony árakat, azonban a vállalati eladások továbbra is alacsony szinten maradtak, közölte pénteken Steven Fortuna, a Merrill Lynch egyik elemzője.

"A fogyasztói piacon meglepően jók voltak az eredmények a negyedik negyedévben, azonban a fontosabb vállalati oldal továbbra is gyenge maradt, és egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy javulás lenne a közeljövőben ... Véleményünk szerint a vállalati PC-forgalom alacsony marad 2002 első felében is" -- jegyezte meg Fortuna.

Fortuna szerint a negyedik negyedévben a globális PC-eladások volumene kb. 8%-kal nőtt a harmadik negyedévhez képest, de az első negyedévben várhatóan 8-9%-os visszaesés lesz a negyedik negyedévhez viszonyítva. A PC-forgalom általában a negyedik negyedévben a legerősebb az ünnepi szezon miatt.

Fortuna úgy véli, hogy az erős fogyasztói forgalmat figyelembe véve várható, hogy a Dell és a Compaq a vártnál erősebb forgalmat fog elérni a negyedik negyedévben. Fortuna szerint elképzelhető, hogy a Compaq és a Gateway részvényenkénti nyeresége a vártnál magasabb lesz.

A First Call által reprezentált elemzők szerint a Dell részvényenként 16 centes nyereséget és 7,6 milliárd $-os forgalmat fog elérni a negyedik naptári negyedévben, a Compaq várhatóan részvényenként 3 centes veszteséget és 7,6 milliárd $-os forgalmat fog produkálni, míg a Gateway részvényenként 1 centes veszteséget és 1,4 milliárd $-os forgalmat fog realizálni.

Számos PC-gyártó számolt be arról, hogy erős volt a Hálaadási (az USA-ban november negyedik csütörtöke, azaz november 22-i) hétvégén a forgalom.

Az erősebb negyedik negyedév nem minden évben jön össze: 2000-ben a negyedik negyedéves kereslet nem alakult a várakozások szerint, és a PC-ipar erős hanyatlásnak indult, amit tovább rontott az, hogy a Dell agresszív árháborút indított a versenytársak ellen, amelynek eredményeként a cég átvette a világ legnagyobb PC-gyártójának járó címet a Compaqtól.

Andrew Neff, a Bear Stearns egyik elemzője és több szakértő szerint a Hálaadás után valamelyest csökkent a PC-forgalom, de a karácsonyi ünnepek előtti két hétben helyreálltak az eladások. Mivel az elemzők gyenge eredményeket vártak a negyedik negyedévben, így a tényleges eredmények a várakozásoknál jobban alakultak. Neff kevésbé optimista a 2002 első félévét illetően, ez általában a PC-forgalom leglassúbb időszaka.

Neff pénteken egy kutatási jelentésben megjegyezte, hogy 2002-ben az egyik legfontosabb kérdés a vállalati kereslet lesz. Neff véleménye szerint az iparágnak többre van szüksége a fellendüléshez, mint egyetlen fontos új alkalmazásra ("killer application"). Az egyik legfontosabb tényező természetesen a világgazdaság alakulása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról