Szerző: Vörös Péter

2002. január 6. 17:25

A Hewlett Alapítvány eladta HP részvényei egy részét

[CNET] A William és Flora Hewlett Alapítvány nemrég eladott 5,5 millió Hewlett-Packard részvényt annak érdekében, hogy diverzifikálja portfolióját. A lépés ezzel együtt előnyös lehet azok számára, akik szeretnék, hogy összejöjjön a tervezett HP-Compaq egyesülés.

[CNET] A William és Flora Hewlett Alapítvány nemrég eladott 5,5 millió Hewlett-Packard részvényt annak érdekében, hogy diverzifikálja portfolióját. A lépés ezzel együtt előnyös lehet azok számára, akik szeretnék, hogy összejöjjön a tervezett HP-Compaq egyesülés.

A részvények értékesítése egy olyan időszakra esik, amikor Walter Hewlett, a HP egyik alapítójának fia, és a William és Flora Hewlett Alapítvány elnöke szavazatvadászatot folytat a HP-részvényesek között a küszöbön álló egyesülés ellen. Az Alapítvány és a Hewlett-család egyaránt ellenzik az egyesülést.

Annak ellenére, hogy Walter Hewlett szeretné megállítani a 25 milliárd $-os egyesülést, az Alapítvány mostani lépésére nem volt befolyása. Laurance Hoagland, az Alapítvány befektetési igazgatója elmondta, hogy Hewlett nem tagja az Alapítvány befektetési bizottságának, amely döntéseket hoz arról, hogy részvényeket vásároljanak vagy értékesítsenek.

Bár az 5,5 millió eladott részvény csak egy töredéke a közel 2 milliárd kinntlevő részvénynek, a múlt tapasztalatai azt mutatják, hogy a szavazatvadászat eredményét sokszor mindössze néhány százezer szavazat döntötte el, közölte Patrick McGurn, a Proxy Monitor vezetője. Az mindenesetre biztos, hogy míg korábban ez a 5,5 millió szavazat az egyesülés ellen volt, most a HP-nak 50-50% az esélye arra, hogy a vevő mellette, ill. ellene van az egyesülésnek.

Az intézményi befektetők szerint gyakran előfordul az, hogy azok a részvényesek, akik/amelyek nem kedvelik a küszöbön álló ügyletet, nem vásárolnak új részvényeket -- sőt még a részvényesek szavazása előtt igyekeznek megszabadulni részvényeiktől, így az említett esély valószínűleg jobb, mint 50-50% az egyesülést támogatók javára.

A trösztön és az Alapítványon túl Walter Hewlett és testvérei kb. 5%-os részesedéssel rendelkeznek a Hewlett-Packardban. Hewlett mint a HP igazgatótanácsának elnöke először az egyesülésre szavazott. Azóta David Packard, a HP másik alapítójának fia, a William és Flora Hewlett Alapítvány, valamint a David és Lucile Packard Alapítvány egyaránt úgy döntött, hogy ellenzik az ügyletet. Ezeknek a csoportoknak a kezében van a HP részvényeinek összesen 18%-a.

A William és Flora Hewlett Alapítvány kezében jelenleg 36,5 millió HP részvény van, az Alapítvány 3-4 milliárd $-os eszközeinek ez kb. 18%-a.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról