:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 3. 12:19

Több memóriagyártó részvényárfolyama nőtt szerdán

[Reuters, Yahoo Finance] A dél-koreai Hynix Semiconductor szerdán bejelentette, hogy 30%-kal emeli a szerződéses partnereinek szállított memóriachipek árait. A lépés hatására a cég és több memóriagyártó vállalat részvényárfolyama is nőtt, és egyes elemzők szerint esély van arra, hogy a félvezetőipar végre elindul a felfelé vezető úton az igen nehéz tavalyi esztendő után.

[Reuters, Yahoo Finance] A dél-koreai Hynix Semiconductor szerdán bejelentette, hogy 30%-kal emeli a szerződéses partnereinek szállított memóriachipek árait. A lépés hatására a cég és több memóriagyártó vállalat részvényárfolyama is nőtt, és egyes elemzők szerint esély van arra, hogy a félvezetőipar végre elindul a felfelé vezető úton az igen nehéz tavalyi esztendő után.

2001-ben a zuhanó memóriachip-árak majdnem padlóra küldték a világ harmadik legnagyobb memóriagyártóját, a Hynixet, amely egyesülési tárgyalásokat folytat az amerikai Micron Technologyvel, a világ második legnagyobb memóriagyártójával.

A Hynix közölte, hogy a hosszú távú szerződéses ügyfelekre érvényes árakat átlagosan 30%-kal növelték január 1-i hatállyal.

A cég szóvivője szerint nőttek a PC-eladások a Windows XP terjedésének köszönhetően. A kínai PC-eladási fellendülés is jót tesz a globális PC-forgalomnak.

A Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója is közölte, hogy fontolóra veszi a memóriachipek árainak emelését. A cég egyik vezetője szerint a szerződéses árakat időről időre hozzá kell igazítani az azonnali piaci árakhoz -- azt azonban nem közölte, hogy mekkora emelést hajt majd végre a Samsung.

A hírek hatására mindkét cég részvényárfolyama nőtt szerdán: a Hynix 15%-kal (a napi megengedett maximális szinttel) emelkedett, a Samsung 10,4%-kal nőtt. A Micron részvényárfolyama 2,24$-ral (7,23%-kal) 33,24$-ra emelkedett. A tajvani memóriagyártók részvényárfolyama is ennek megfelelően alakult: a Powerchip Semiconductor 7%-kal, a Mosel Vitelic 4,7%-kal erősödött.

Az utóbbi hetekben a DRAM memóriachipek azonnal piaci árai emelkedtek, miután tavaly összesen 90%-kal csökkentek, és a legtöbb gyártó ott tart, hogy a termelési költségek magasabbak az eladási áraknál.

A visszaesés fő okául a szakértők két tényezőt jelöltek meg: a túlkínálatot és a globális PC-kereslet jelentős visszaesését. Az elemzők szerint az árak továbbra sem fedezik a termelési költségeket, és a valódi fellendülés leghamarabb a harmadik negyedévben várható.

Jon Woo-jong, az SK Securities egyik elemzője szerint a 133 MHz-es 128 Mb-es 16Mx8 SDRAM chipek átlagos ára 3,20$-ra kell emelkedjen ahhoz, hogy az ár fedezze a gyártók költségeit. Szerdán a 133 MHz-es 128 Mb-es 16Mx8 SDRAM chipek átlagos ára 2,77$ volt a DRAMexchange webhely szerint. Az óév utolsó napjához képest így 7,36%-kal emelkedtek az árak.

Az elemzők szerint az iparág folytatódó konszolidációja segíthet a fellendülésben, jó példa erre a jelenlegi Micron-Hynix tárgyalássorozat. A Hynix arra számít, hogy a Micronnal kötendő szövetséget már e hónapban körvonalazzák a felek. A Hynix szerint lehetséges az, hogy a cég eladja DRAM-gyárait az amerikai cégnek. Park Chong-sup, a Hynix elnöke egy e-mailben közölte a cég alkalmazottaival, hogy már januárban várható egy megállapodás aláírása a Micronnal.

Az amerikai cég decemberben állapodott meg a Toshibával arról, hogy megveszi a japán cég amerikai chipgyárát. A lépésre azután került sor, hogy az Infineon Technologies és a Toshiba tervezett DRAM együttműködése meghiúsult.

Ulrich Schumacher, az Infineon elnök-vezérigazgatója ezután közölte, hogy a német cég tárgyalásokat kezdett tajvani DRAM-gyártókkal (Nanya Technologies, Mosel és Winbond Electronics) egy esetleges együttműködésről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.