:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 2. 17:16

A Hynix 30 százalékkal megemelte DRAM chipjeinek árát

[CNET] A dél-koreai Hynix Semiconductor bejelentette, hogy 30 százalékkal növeli szerződéses partnereinek szállított DRAM chipjeinek árát.

[CNET] A dél-koreai Hynix Semiconductor bejelentette, hogy 30 százalékkal növeli szerződéses partnereinek szállított DRAM chipjeinek árát.

Tavaly mintegy 90 százalékot esett a PC-kben használt memóriachipek ára, és ez majdnem padlóra küldte a Hynixet. A vállalat jelenleg egyesülási tárgyalásokat folytat az amerikai Micron Technologyval.

A dél-koreai chipgyártó közleménye szerint az áremelés kedden lépett érvénybe a hosszú távú megrendelésekre. Az áremelés a 128 Mbites DRAM chipekre vetítve átlag 30 százalékos volt.

A világ legnagyobb memóriagyártójaként jegyzett Samsung Electronics is áremelést tervez. "A szerződéses partnereknek szállított chipek árát mindenképpen meg fogjuk emelni" -- mondta a cég egyik magas rangú vezetője. A Samsung egyelőre nem közölte, milyen mértékű emelést tervez.

Tavaly a túltermelés, illetve a gyenge PC-eladások miatt a DRAM chipek ára mintegy 90 százalékot esett. Elemzők szerint az árak még mindig a költségek alatt vannak, és ez legkorábban a harmadik negyedévben változhat meg. "A félvezetőgyártók még mindig veszteségesen értékesítik a memóriachipeket. 128 Mbites chipenként legalább 3,20 dollárt kellene kapniuk, hogy megtérüljenek a költségek" -- mondta az SK Securities elemzője, Jon Woo-jong.

Ezzel szemben a DRAMexchange weboldal tanúsága szerint hétfőn egy 128 Mbites DRAM chip átlagos ára 2,68 dollár volt.

A Hynix jelenleg együttműködési tárgyalásokat folytat az amerikai Micron Technologyval. A hírek szerint a végleges megállapodást januárban hozzák nyilvánosságra a felek. A Micron nemrégiben vásárolta meg a Toshiba DRAM-üzletágát és ahhoz kapcsolódó vagyonát, többek között egy amerikai chipgyárat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.