Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 2. 14:35

Silicon Graphics számítógépeken készültek a Gyűrűk ura speciális effektjei

Az SGI bejelentette, hogy a világszerte nagy sikerrel vetített A Gyűrűk ura című film elkészítéséhez több, mint 230 SGI munkaállomást, szervert és hálózati tárolóeszközt használtak.

Az SGI bejelentette, hogy a világszerte nagy sikerrel vetített "A Gyűrűk ura" című film elkészítéséhez több, mint 230 SGI munkaállomást, szervert és hálózati tárolóeszközt használtak.

A filmet az új-zélandi Weta Limited és a Weta Digital készítette. Ez utóbbi cég a filmben látható több, mint 1200 speciális effektért felelt, amelyek Silicon Graphics Octane, Onyx2 és Origin számítógépek segítségével készültek. A számítógépes effektek létrehozásához összesen több, mint 100 Terabyte adatot mozgattak meg a gépek.

A Weta Digital több, mint négy éve dolgozik a filmtrilógián. A munkálatokban több, mint 150 szakember és művész vett részt, akik főként az Alias|Wavefront Maya grafikus szoftvert használták. Az alkotógárda 150 darab SGI Octane munkaállomást, 80 darab kétprocesszoros Silicon Graphics 330 és 230 munkaállomást és egy nyolcprocesszoros Onyx2 rendszert használt.


Silicon Graphics Onyx2 vizualizációs munkaállomás

A filmtrilógia első, "A gyűrű szövetsége" című része január 10-től tekinthető meg a magyar mozikban. A második és harmadik rész bemutatója 2002 decemberében és 2003 decemberében várható.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról