:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 2. 11:28

Összefognak a japán chipgyártók ?

[Reuters, Yahoo Finance] A tokiói Nihon Keizai Shimbun üzleti napilap értesülései szerint 11 nagy japán chipgyártó, köztük a Hitachi és a NEC egy közös vállalat létrehozását fontolják a következő generációs félvezetők gyártásához.

[Reuters, Yahoo Finance] A tokiói Nihon Keizai Shimbun üzleti napilap értesülései szerint 11 nagy japán chipgyártó, köztük a Hitachi és a NEC egy közös vállalat létrehozását fontolják a következő generációs félvezetők gyártásához.

A cégekhez közeli források szerint akár már az új évben elindulhatna a közös vállalat első gyárának megépítése. Korábban már együttműködtek a japán félvezetőgyártó cégek a technológiai fejlesztés fázisában, de ez lenne az első olyan megállapodás, amely a termelésre is kiterjed.

A projekt révén a résztvevő vállalatok (többek között a Mitsubishi Electric, a Toshiba, a Fujitsu, az Oki Electric Industry és a Matsushita Electrical Industrial) egyik célja a gyárépítési költségek csökkentése, ez a becslések szerint 1,52 milliárd $-t tesz ki, közölte a napilap.

A hírek szerint a projekt részleteit, így például a résztvevő vállalatok befektetéseit és a résztvevők végleges számát, már a tavaszra kidolgozhatják a felek.

A japán chipgyártók igen komoly veszteséggel működnek, így az amerikai és a dél-koreai versenytársakhoz képest önmagukban nehezen tudnák előteremteni a következő generációs chipek gyártásához szükséges összegeket.

Az új gyár a hírek szerint 0,10 mikronos vagy annál kisebb csíkszélességű technológiát alkalmazna. A résztvevő cégek a gyár által termelt chipeket saját márkanevük alatt értékesítenék. A Nihon Keizai Shimbun szerint elsősorban digitális TV-kben és telekommunikációs berendezésekben használatos chipeket fog gyártani a közös vállalat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.