Szerző: Vörös Péter

2002. január 2. 11:26

A Network Associates és a McAfee.com igen sikeres évet zárt

[Bloomberg] A Network Associates Inc. és leányvállalata, a McAfee.com Corp. részvényárfolyamának emelkedése rekordszintet ért el tavaly az 1 milliárd $-nál nagyobb piaci értékű amerikai vállalatok között: a Network Associates részvényárfolyama hatszorosára, a McAfee.com-é hétszeresére nőtt egyetlen év alatt.

[Bloomberg] A Network Associates Inc. és leányvállalata, a McAfee.com Corp. részvényárfolyamának emelkedése rekordszintet ért el tavaly az 1 milliárd $-nál nagyobb piaci értékű amerikai vállalatok között: a Network Associates részvényárfolyama hatszorosára, a McAfee.com-é hétszeresére nőtt egyetlen év alatt.

A befektetők jól fogadták azokat az intézkedéseket, amelyeket George Samenuk, a Network Associates elnök-vezérigazgatója hozott az év során. A McAfee.com év közben nyereséges volt, ez ritkaságnak számít az internetes cégek között. A szakértők szerint a Nimda és a többi vírus fokozottan felhívta a figyelmet a számítógépes biztonság fontosságára.

A Network Associates árulja egyebek között a McAfee antivírus és a Sniffer hálózati menedzsment szoftvereket, a McAfee.com pedig az interneten keresztül árulja a McAfee termékeket.

A Network Associates az óévet 0,39$-os emelkedéssel 25,85$-on zárta, a McAfee.com részvényárfolyama 2,60$-ral 33,91$-ra esett vissza. A nagy konkurens Symantec részvényárfolyama december 31-én 1,09$-ral 66,33$-ra esett vissza, de így is 99%-kal emelkedett az év során a részvényárfolyam.

Allan Nichols, a Kirr, Marbach & Co. egyik elemzője szerint az új évben nehéz lesz megismételni a 2001-es menetelést, mivel a részvények túlságosan drágák a potenciális nyereségekhez képest. Nichols elmondta, hogy cége novemberben eladta Network Associates részvényeit, de egyelőre megtartották a McAfee részvényeket.

Stephen Richards, a Network Associates pénzügyi vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy reménykedik abban, hogy a részvényárfolyam 2002-ben is tovább fog emelkedni, bár a vállalat teljesítményére komoly hatással van az, hogy meddig tart a jelenlegi recesszió. Richards szerint meggondolatlanság lenne azt gondolni, hogy a cég részvényárfolyama az új évben is hatszorosára fog nőni, ez ésszerűtlen várakozás lenne.

A Santa Clara (Kalifornia) központú Network Associates részvényárfolyama 2000-ben 84%-kal esett vissza, 1999-ben 64%-kal. Az 1998-cal záruló ötéves időszakban a cég részvényárfolyama 44-szeresére emelkedett, a csúcsot (66,25$-t) 1998 december 31-én érte el a vállalat.

Samenuk, aki korábban 22 évig dolgozott az IBM-nél, január 3-án vette át a Network Associates irányítását, a cég részvényárfolyama akkor 4,94$ volt. Nichols szerint Samenuk egyértelműen jó munkát végzett: nőtt a forgalom Európában és Ázsiában, sikerült jó vezetőket hozni a vállalathoz, és megvált a nem nyereséges üzletágaktól.

A Network Associates részvényárfolyama egyebek között azért is emelkedett jelentősen, mert a cég többször is az elemzők által várt nyereségnél magasabb eredményt ért el, miközben a hardver- és szoftvergyártók sora tett közzé profitfigyelmeztetéseket az év során. Októberben a cég közölte, hogy a 2002-es pénzügyi évben a nyereség (az egyszeri költségeket nem számítva) részvényenként 35-40 cent lesz -- a First Call által reprezentált elemzők részvényenként 29 centes nyereségre számítottak.

A McAfee.com erősödése jelentős részben hozzájárult a Network Associates jó eredményeihez. A Network Associates 83%-os tulajdonosa a McAfee.com-nak, így a McAfee.com részvényárfolyamának emelkedése növeli a Network Associates értékét.

A Sunnyvale (Kalifornia) központú McAfee.com -- amelynek tőzsdei bevezetése 1999. december 2-án volt -- a második negyedévben érte el első nyereséges időszakát (leszámítva az egyszeri költségeket), 14,4 millió $-os forgalom mellett részvényenként 3 cent volt a nyereség.

Nichols szerint a McAfee.com többek között annak köszönheti jó eredményeit, hogy sikerült jelentősen csökkenteni a költségeket: 2001 első kilenc hónapjában a kiadások 28%-kal csökkentek, többek között az eladási és marketing költségek lefaragása révén, miközben a forgalom 25%-kal nőtt.

A Network Associates részesedése a McAfee.com-ban azt jelenti, hogy mindössze 9,52 millió McAfee.com részvény van jelen a nyílt piaci kereskedéshez. Nichols szerint ez egyértelműen ahhoz vezet, hogy a részvényárfolyam jelentősen változik akkor, ha nagyobb mennyiségű részvény cserél gazdát.

A szakértők szerint az antivírus szoftverek iránti kereslet várhatóan az idén sem fog hanyatlani, hiszen a vállalatoknak és a fogyasztóknak meg kell védeniük magukat az újabb és újabb vírusok ellen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról