:

Szerző: Vörös Péter

2001. december 29. 11:04

Az AMD részvényárfolyama emelkedett a kedvező negyedik negyedéves kilátások hatására

[Wall Street Journal] Csütörtökön és pénteken emelkedett az AMD részvényárfolyama, miután a Merrill Lynch emelte a chipgyártó cég negyedik negyedéves teljesítményével kapcsolatos várakozásokat.

[Wall Street Journal] Csütörtökön és pénteken emelkedett az AMD részvényárfolyama, miután a Merrill Lynch emelte a chipgyártó cég negyedik negyedéves teljesítményével kapcsolatos várakozásokat.

Joseph Osha, a Merrill Lynch egyik elemzője közölte, hogy a sunnyvale-i (Kalifornia) központú cég várhatóan 897 millió $-os forgalmat és részvényenként 14 centes veszteséget fog elérni a negyedik negyedévben. A korábbi előrejelzés részvényenként 23 centes veszteség volt. A várható forgalom 17%-os növekedést jelentene a harmadik negyedévhez képest.

A hír hatására a cég részvényárfolyama csütörtökön 0,50$-al (3,20%-kal) 16,12$-ra, pénteken további 0,26$-ral (1,61%-kal) 16,38$-ra emelkedett.

Osha megjegyezte, hogy várakozásai szerint az Intel Pentium 4 processzorok viszonylag jobb elérhetősége és a PC-piac szezonális lassulása miatt (sic!) a negyedév utolsó részében vissza fognak esni az AMD eredményei. Ezzel együtt Osha úgy véli, hogy a cégen belüli és kívüli források egyértelműen arra utalnak, hogy az AMD a negyedév második felében is jól teljesített.

Osha szerint a flash memória üzletág forgalma tovább csökkent, ezúttal (az előző negyedévhez képest) 10%-kal 180 millió $-ra, viszont a processzorforgalom jelentősen nőtt: a harmadik negyedéves 467 millió $-ról várhatóan 647 millió $-ra.

Bár javult a cég pénzügyi helyzete, az AMD mégis jelentős kihívások elé néz az első negyedévben: az Intel ekkor jelenteti meg a Northwoodot, a Pentium 4 0,13 mikronos csíkszélességű technológiával készített új változatát, és várhatóan ezzel egy időben agresszívan csökkenteni fogja processzorainak árait.

Az AMD Thoroughbred, az Athlon 0,13 mikronos csíkszélességű új változata várhatóan az első negyedévben jelenik meg, ezzel együtt Osha úgy véli, hogy az Intel első negyedéves támadásának várható erősségét figyelembe véve nehéz lesz megőrizni az AMD piaci részesedésének és átlagos árainak növelését. Osha fenntartotta "semleges" középtávú részvénybesorolását.

Az AMD képviselői nem kommentálták a hírt. A cég központi irodái január 2-ig zárva tartanak.

Az AMD a hivatalos eredményeket január 16-án teszi közzé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.