:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 28. 12:49

Sikeres évet zárt a SuSE Linux

[SuSE] Az idei esztendőt túlzás nélkül nevezhetjük a SuSE Linux számára a

SuSE[SuSE] Az idei esztendőt túlzás nélkül nevezhetjük a SuSE Linux számára a sikerek esztendejének. Az Egyesült Államokban az év Linux termékének választották a SuSE Linux 7.3 -at, amelyet idehaza a magyar Linuxként kezelt a szaksajtó. Határon innen, határon túl, az alábbiakban felidézzük az elmúlt néhány hónap legfontosabb történéseit:

A SuSE 2001-ben számos szerverterméket dobott piacra, mellyel egyedülálló teljesítményt nyújtott a Linux világában: a kis-, közép- és nagyvállalatok számára szinte teljes körű számítástechnikai infrastruktúrát kínál, szabványosított, könnyen kezelhető szervertermékek formájában.

A termékek a vállalati platform szintjétől a specializált szerveralkalmazásokig terjednek, tanúsítvánnyal rendelkeznek egyéb gyártók kritikus alkalmazásaira, valamint számos szerverhardverre. A termékek kiemelendő tulajdonsága a termék árában foglalt szoftverkarbantartás, mely hozzájárul ahhoz, hogy a termékek minimális ráfordítással és szaktudással biztonságosan üzemeltethetők.

A SuSE Linux AG magyarországi irodája decemberben elindította 2002. január végéig tartó országos akcióját, melynek keretében az egész országot lefedve akciós áron lehet hozzájutni a SuSE Linux szervertermékeihez. Az akció újdonsága, hogy előre elkészített szervercsomagok közül lehet válogatni, a vállalat speciális igényei szerint. Továbbá, a SuSE és országos partnerei vállalják a termékek ingyenes telepítését a helyszínen, sőt a SuSE egy üzemeltetői tanfolyamot is felajánl a terméket megvásárlóknak, természetesen teljesen ingyenesen!

"A Linux a technológiában már bizonyított az üzleti számítástechnika területén, most már csak el kell juttatni a termékeket a vállalatokhoz, hogy minden döntéshozó felismerje: a saját biztonságát és hosszú távú nyugalmát vásárolja meg a Linuxszal, sőt még marad is egy fél pénze" -- ezen szavakkal indította útnak Dr. Szentiványi Gábor a SuSE országos akcióját, melynek híre az év végéig postai úton is eljut több mint tizennégyezer magyarországi vállalathoz.

A SuSE Linux terméktámogatási adatbázisa (SDB) a legnagyobb többnyelvű Linuxszal kapcsolatos tapasztalat- és tudásbázis. A magyarországi érdeklődők a http://sdb.suselinux.hu címen az angol, német, francia, spanyol, cseh, olasz nyelvek mellett az adatbázisok magyar nyelvű fordítását, valamint kimondottan a Magyarországra vonatkozó cikkeket is elérhetik. A magyar cikkek köre jelentősen kibővült: nemcsak a hibajelenségek javítására vonatkozó cikkeket, hanem igazi "különlegességeket" is lehet olvasni az adatbázisban. Az adatbázis folyamatosan bővül, és jövőre szerverüzemeltetési tanácsokat is tartalmaz majd.

A kormányzati és a civil szféra is felfigyelt a SuSE Linuxra. Egyre több pályázatban szerepel alternatívaként a magyarított Linux. A civil szervezetek nagy része még ebben az évben hozzájutott a SuSE Linuxszal telepített számítógépekhez. A jövő évben 25.000 pedagógus is géphez jut, és természetesen ők is választhatják a SuSE Linuxot is mindennapi munkájuk alapjául. Ezen felül, számos nagyvállalat szerepelteti a SuSE Linux alap- és szervertermékeit a közbeszerzés (MKGI) beszállítói listáján. A termékkínálaton túl, a SuSE a kormányzati és civil szféra oktatását is segíti a Linux területén; a jövő év elején, elsőként a minisztériumok rendszergazdái kapnak képzést Linux rendszergazdai ismeretekből, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszert mielőbb beépíthessék rendszereikbe.

A termékek elterjedését nagyban segíti a hozzájuk illeszkedő oktatás. A SuSE 2001-ben elkezdte professzionális oktatási hálózatának kiépítését, melynek során év végére az ország fontosabb nagyvárosai már bekapcsolódtak. A professzionális oktatópartnerek a SuSE hivatalos, magyar nyelvű anyagából oktatnak, vizsgáztatott oktatók közvetítésével. A tanfolyamok lefedik a kezdőknek szóló bevezetőktől kezdve a rendszergazdai és biztonságtechnikai tanfolyamokon át a szabványosított szervertermékek üzemeltetését is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.