:

Szerző: Vörös Péter

2001. december 26. 23:12

Célkeresztben a szélessávú internetfelhasználók: a Microsoft 500 millió dollárt fektet be a Korea Telecomba

[Bloomberg] A koreai kormány közölte, hogy a Microsoft 500 millió $-t fog fizetni a Korea Telecom 3%-os részesedéséért. A Korea Telecom Dél-Korea legnagyobb broadband internetszolgáltatója. Penetrációt tekintve Dél-Korea a világ első számú broadband internetpiaca.

[Bloomberg] A koreai kormány közölte, hogy a Microsoft 500 millió $-t fog fizetni a Korea Telecom 3%-os részesedéséért. A Korea Telecom Dél-Korea legnagyobb broadband internetszolgáltatója. Penetrációt tekintve Dél-Korea a világ első számú broadband internetpiaca.

A szoftvergyártó óriás opciós kötvényeket fog vásárolni, a részvényárfolyam legutolsó szintjéhez képes 38%-os felárat fizetve, közölte Hahn Chun Koo, a Korea Telecom privatizálásáért felelős kormánytisztviselő.

A mostani vásárlás a Microsoft eddigi legnagyobb befektetése egy broadband internetszolgáltató cégbe. A Korea Telecomnak november végén 3,65 millió broadband előfizetője volt.

A megállapodás értelmében a Microsoft két éven belül nem adhatja el a részesedését, tákékoztatott Hahn az ügylettel kapcsolatban. Az opciós kötvények birtokosa megadott mennyiségű részvényvásárlásra jogosult.

Ezenkívül a két cég technológiai és stratégiai együttműködésben is megállapodott, egyesítve a KT piacvezető broadband internet-hozzáférési hálózatát és a Microsoft technológiáját.

Lee Hong Jae, a Korea Investment Trust Management egyik elemzője szerint a dél-koreai kormánynak privatizálnia kell a Korea Telecomot, míg a Microsoft szeretné megvetni a lábát az országban, így a mostani megállapodás jó ügyletet jelent mindkét vállalat számára.

A dél-koreai kormány igyekszik csökkenteni 40,1%-os részesedését a Korea Telecomban, mivel a won 1997-es összeomlásakor egyebek között erre tett ígéretet Dél-Korea a Nemzetközi Valutaalapnak. A kormány mindazonáltal 49%-ban korlátozza a külföldi tulajdon arányát a Korea Telecomban.

Lee Sang Chul, a Korea Telecom elnöke egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy stratégiai értékén túlmenően a szövetség segít abban, hogy a KT-t jövő év első felére sikerül teljes egészében privatizálni.

A Microsoft nem kíván részt venni a KT menedzsmentjében, közölte Ko Hyun Jin, a Microsoft Korea igazgatója. Ko szerint a megbeszélések a tervek szerint alakultak a KT menedzsmentjébe és ezért a Microsoft nem látja szükségét annak, hogy részt vegyenek a cég vezetésében. "Mi elsősorban szoftvercég vagyunk, nem befektetési vállalat" -- közölte Ko.

Lee, a KT elnöke elmondta, hogy a cég egyelőre nem fontolja azt, hogy Microsoft részvényeket vásároljanak viszonzásképpen. "Nem tudom, hogy mit hoz a jövő e téren, de úgy vélem, hogy a Microsoft részvényárfolyama jelenleg túlértékelt" -- mondta Lee.

A Microsoftnak nem ez az első ilyen jellegű befektetetése, ugyanis 15,4%-os részesedése van a Liberty Media Corp. Jupiter Telecommunications Co. vállalatban, amely Japán legnagyobb kábeltévés szolgáltatója és egyben broadband internetszolgáltató is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.