Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 14. 13:26

Microsoft-kezdeményezés a biztonságos vállalati rendszerekért

[email] A Microsoft kétlépcsős biztonsági kezdeményezésének első fázisaként a hazai leányvállalat a biztonság elérésének legfontosabb lépéseit kívánja felmutatni minden hazai gazdálkodó szervezet számára.

[email] A Microsoft kétlépcsős biztonsági kezdeményezésének első fázisaként a hazai leányvállalat a biztonság elérésének legfontosabb lépéseit kívánja felmutatni minden hazai gazdálkodó szervezet számára.

Főleg a kis- és közepes vállalatoknál gyakori, hogy megfelelő erőforrás hiányában a megvásárolt Windows szerverek gyári konfigurációval lépnek működésbe, s nincsenek a cég informatikai infrastruktúrájának, online ügyvitelének megfelelően beállítva, konfigurálva. A szükséges erőforrás és szakértelem hiányában idővel szinte kezelhetetlenné válik e vállalatoknál a szükséges hibajavítások letöltése, és egyre nagyobb a kockázata annak, hogy előbb-utóbb egy ártó szándékú, a világhálón vagy levelezőrendszeren keresztül terjedő vírus vagy hackertámadás komoly károkat okozhat.

A Microsoft Magyarország Kft. az anyavállalat októberben meghirdetett biztonsági kezdeményezése, valamint főleg a hazai kis-és közepes vállalatoktól érkező visszajelzések elemzése után példaértékű biztonsági együttműködést indított stratégiai partnereivel, az ICON Számítástechnikai Kft.-vel és az Insurance Technology Kft.-vel.

Nemzetközi felmérések szerint az informatikai rendszerekben leggyakrabban előforduló biztonsági problémákat 3 fő kategóriába lehet sorolni: az operációs rendszer nem-megfelelő biztonsági frissítése és beállítása, az alkalmazások sebezhetősége, az oktatás és erőforrások hiánya.

A biztonsági problémák ezen területein kíván a Microsoft Magyarországi Kft. és partnere az Insurance Technology Kft. támogatást nyújtani a Microsoft operációs rendszert használó kis- és közepes vállalatoknak. Ennek keretében egy biztonsági szakértelmet nem igénylő, a rendszerek sebezhetőségét csökkentő, ingyenes CD-n terjesztett programcsomag készült. A CD jelenleg Windows 2000 kiszolgálóra és munkaállomásra készült el, a későbbiekben pedig Windows XP és Windows NT platformon is elérhető lesz.

A magyar nyelvű Security CD Windows 2000-re készült verziója már megjelent a CHIP magazin decemberi mellékleteként. A Windows XP-t is támogató verzió a teszteléseket követően várhatóan 2002. január közepétől lesz rendelhető ingyenesen a Microsoft Ügyfélszolgálatánál. (2MSINFO – 267-4636) a Microsoft regisztrált Windows 2000, Windows XP felhasználói és partnerei számára.

A Microsoft Magyarország kezdeményezően felkeres minden Microsoft-alapon működő webszerver-üzemeltetőt, s felajánlja, hogy ingyenesen ellenőrzi, hogy a biztonsági rések megszüntetése nem maradt-e el. Az ellenőrzés nem teljeskörű, de a leggyakrabban problémát okozó és legkönnyebben megszüntethető támadási felületeket igyekszik megtalálni.

Az ICON Számítástechnikai Kft. a Microsoft biztonságtechnikai partnereként igény szerint elvégzi a fenti ellenőrzéseket. Az ICON által nyújtott ingyenes ellenőrzéssel kapcsolatos információk megtalálhatók a Microsoft Magyarország hivatalos weboldalán: http://www.microsoft.com/hun/iis.

Az ICON audit-szolgáltatásai révén az ügyfelek -- azaz valamennyi az interneten jelenlévő, IIS-alapú magyar webhely üzemeltetője -- speciális igényeknek megfelelően is igénybe vehetik az alapvető és a széleskörű biztonsági ellenőrzéseket. Az ICON által kínált szolgáltatások legátfogóbb modulja teljes körű biztonságtechnikai "röntgenfelvételt" készít, s erről az ügyfél jelentést kap.

A Microsoft Magyarország stratégiai partnerei segítségével minél több hazai vállalkozás számára szeretné minél hamarabb elérhetővé tenni a Microsoft biztonsági kezdeményezésének első, ún. "Get Secure" (Kerüljön biztonságba!) fázisát.

A hazai leányvállalat továbbra is eltökélt abban a tekintetben, hogy stratégiai partnereivel -- a megelőzésre helyezve a hangsúlyt -- segítse valamennyi kis-, közepes- és nagyvállalati ügyfelét a rendszerbiztonság megszerzésében és annak megtartásában is.

A Microsoft hivatalos honlapjáról (http://www.microsoft.com/security) továbbra is letölthetők a legfontosabb javítások és a legújabb ingyenes biztonsági eszközök. A Microsoft Corporation angol nyelvű Security CD-je már megrendelhető a 2MSINFO (267-46-36) telefonszámon a Microsoft regisztrált Windows 2000 felhasználói és partnerei számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról