:

Szerző: Barna József

2001. december 12. 11:02

Az AMD több régióban és piaci szegmensben is növelte piaci részesedését

[BusinessWire] Az AMD tegnap jelentette be, hogy a Gartner Dataquest piackutató cég 2001. harmadik negyedéves jelentése szerint a cég a tavalyi év hasonló időszakához képest jelentősen növelte piaci részesedét a vállalati és otthoni felhasználásra szánt PC-k piacán.

[BusinessWire] Az AMD tegnap jelentette be, hogy a Gartner Dataquest piackutató cég 2001. harmadik negyedéves jelentése szerint a cég a tavalyi év hasonló időszakához képest jelentősen növelte piaci részesedét a vállalati és otthoni felhasználásra szánt PC-k piacán.

A sunnyvale-i cég elsősorban azt emelte ki, hogy a harmadik negyedévben az egyesült államokbeli kisvállalati PC-piacon 40%-os részesedést sikerült elérnie. Az AMD egyben Ázsiában is jól teljesít: a negyedév során Japánban eladott otthoni számítógépek több mint fele, egészen pontosan 54%-a a cég processzorait tartalmazta. Tavaly ez az érték 24% volt. Nyugat-Európában szintén az otthoni PC-k piacán 49%-os a cég piaci részesedése, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 25%-kal.

A teljes egyesült államokbeli PC-piacon a Gartner Dataquest szerint az AMD-nek sikerült a tavalyi 17%-ról 27%-ra feltornásznia piaci részesedését. Ez egyben azt is jelenti, hogy a cég növelte részesedését minden Windows alapú PC szegmensben, azaz a kis-, közepes méretű és nagyvállalatok, a kormányzati szervek, az oktatás és az otthoni felhasználók körében. Ezek közül kiemelendő a kormányzati szektor, ahol az AMD 33%-os részesedésre tett szert, továbbá az oktatási szektor, ahol a tavalyi 9%-os részesedését megduplázta a cég.

Ed Ellett, az AMD marketingalelnöke szerint a cégnek immár több negyedéven keresztül sikerült megvédenie piaci pozícióját a nehéz gazdasági helyzet és a rendkívül intenzív verseny ellenére is. Az AMD őrzi immár hagyományosan erős helyét az otthoni PC-k piacán, míg fokozatosan sikerül elérnie azt, hogy a vállalati szektorban is jelentős szereplőként tartsák számon -- tette hozzá.

A cég ugyanakkor a globális piaci részesedés alakulásáról nem tett közzé adatokat. Elemzők szerint az AMD-nek mindenképpen sikerül megtartania jelenlegi 20-21% körüli globális piaci részesedését, és az is elképzelhető, hogy az év végére néhány százalékkal növelni képes azt az Intel kárára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.