Szerző: Vörös Péter

2001. december 10. 09:09

Az AMD részvényárfolyama nőtt, az Intelé csökkent a csütörtöki bejelentések után

[Bloomberg, CNET, EB News, Reuters, Wall Street Journal] Pénteken az AMD részvényárfolyama közel 10%-kal nőtt, mivel a cég csütörtökön növelte a negyedéves forgalomkilátásait. Az Intel részvényárfolyama viszont valamelyest csökkent pénteken dacára annak, hogy a cég csütörtökön a várakozásoknak megfelelő pozitív bejelentéseket tett a várható negyedéves eredményeivel kapcsolatban.

[Bloomberg, CNET, EB News, Reuters, Wall Street Journal] Pénteken az AMD részvényárfolyama közel 10%-kal nőtt, mivel a cég csütörtökön növelte a negyedéves forgalomkilátásait. Az Intel részvényárfolyama viszont valamelyest csökkent pénteken dacára annak, hogy a cég csütörtökön a várakozásoknak megfelelő pozitív bejelentéseket tett a várható negyedéves eredményeivel kapcsolatban.

Pénteken a tőzsdei záráskor az AMD részvényárfolyama 1,60$-ral (9,85%-kal) 17,85$-ra emelkedett, míg az Intel részvényárfolyama 0,92$-ral (2,69%-kal) 33,24$-ra csökkent. Az elmúlt egy évben az AMD részvényárfolyama 7,69$ és 34,65$ között, az Intelé 18,96$ és 38,59$ között mozgott.

Az AMD azt közölte csütörtökön, hogy a cég immár 10%-os vagy még magasabb forgalomnövekedést vár a harmadik negyedéves 765,9 millió $-hoz képest. Novemberben még úgy vélte a cég, hogy a negyedik negyedéves forgalom nagyjából azonos vagy kicsit magasabb lesz a harmadik negyedéves eredményeknél.

Egyes elemzők szerint az AMD hasznot húz abból, hogy az Intel Pentium 4-termelési problémákkal küszködik. Dan Niles, a Lehman Brothers egyik elemzője szerint az AMD rövid távú teljesítménye jól fog alakulni, főleg az Intel termelési hiányjelenségek tükrében.

A mostani, negyedik pénzügyi negyedévben a cég várhatóan rekordszámú processzort fog értékesíteni, felülmúlva az előző negyedéves 7,8 millió darabot. Az október 9-én bemutatott Athlon XP processzorok kereslete is rendkívül erős az AMD szerint. Az AMD processzor árbevétele várhatóan 661 millió $ lesz, ez az első pénzügyi negyedéves szint rekordjával azonos. A cég összesen több, mint 766 millió $-os negyedéves forgalomra számít.

Az Intel csütörtökön bejelentette, hogy a várható negyedik negyedéves forgalom magasabb a korábbi várakozásoknál, a cég szerint a korábban beharangozott 6,2-6,8 milliárd $-os forgalmi sáv felső részén vagy még annál is magasabban lesz.

A processzorgyártó óriás egészen pontosan 6,7-6,9 milliárd közötti forgalomra számít a negyedik negyedévben, ez jelentősen magasabb a korábban bejelentett 6,2-6,8 milliárd $-nál. Mivel az elemzők már számítottak erre a javulásra, ezért a korábbi napokban a piac már beleépítette ezt a részvényárfolyamba, talán ezzel is magyarázható a pénteki árfolyamesés.

Az Intel szóvivője ezenkívül azt is elmondta, hogy a cég processzorai iránti kereslet jobb volt a vártnál, ennek egy részét magyarázza a szezonális hatás. A harmadik pénzügyi negyedévben a cég forgalma 6,6 milliárd $, a nettó nyereség 655 millió $ volt.

A jó hírek miatt egyes elemzők úgy látják, hogy végre kezd fellendülni a kereslet, de legalábbis a visszaesés nehezén már túl vannak a chipgyártók. A stabilizálódás első jelei novemberben kezdtek jelentkezni, ekkor a chipdealerek és a kereskedelmi csatorna további résztvevői azt kezdték el jelezni, hogy a készletek csökkentek. Ezzel együtt a memóriachip árak is elkezdtek emelkedni.

Andy Bryant, az Intel pénzügyi vezérigazgatója közölte, hogy a cég gyárai közel teljes kapacitással dolgoznak. "A Pentium 4-re történő átállás gyorsabban zajlik, mint azt gondoltuk" -- mondta Bryant.

Több szakértő azonban óvatosságra int: szerintük még nem indult el a várva várt fellendülés. A kereslet erősödése mögött jelentős árcsökkentések és különleges ajánlatok állnak, így a profithányad nem túl magas. Bryant például úgy véli, hogy a forgalom jól illeszkedik a hagyományos szezonális trendhez, ami jó jel, de semmi különlegesen szokatlan nem történik.

Ashok Kumar, a US Bancorp Piper Jaffray egyik elemzője megjegyezte, hogy az árengedményekkel teli környezet valamint a lejjebb szállított várakozások azt eredményezhetik, hogy a PC-ipar nagy része jó eredményeket fog elérni, a korábbi előrejelzési tartomány felső végén vagy még annál is magasabban lévő eredményekkel.

Kumar szerint a negyedik negyedéves eredményeknek kevés közük lesz a 2002-es első negyedév ill. a további időszakok keresletéhez. Az első negyedév nagy újdonsága a DDR-alapú Pentium 4 rendszerek bemutatkozása lesz, ami erősítheti a PC-keresletet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról