Szerző: Vörös Péter

2001. november 26. 12:57

Destination Solaris: Sun-Amdahl megállapodás IBM mainframe felhasználók áttérítésére

[CNET] A Sun Microsystems és az Amdahl IT Services egy olyan együttműködési megállapodást kötött, amelynek célja az IBM-kompatibilis mainframe felhasználókat áttérítsék a Sun Starcat gépek és a Solaris operációs rendszer világába. Az IBM véleménye szerint a terv nincs tisztában a mainframe piac valóságával.

[CNET] A Sun Microsystems és az Amdahl IT Services egy olyan együttműködési megállapodást kötött, amelynek célja az IBM-kompatibilis mainframe felhasználókat áttérítsék a Sun Starcat gépek és a Solaris operációs rendszer világába. Az IBM véleménye szerint a terv nincs tisztában a mainframe piac valóságával.

A Destination Solaris ("Célállomás: Solaris") nevű szolgáltatás keretében az IBM-kompatiblis mainframe gyártásban 30 éves múlttal rendelkező Amdahl egyetlen kapcsolódási pontban nyújt segítséget azoknak, akik migrálni szeretnének az IBM zSeries ill. más 390-kompatíbilis gépekről. Keith Vickers, a Destination Solaris globális program egyik vezetője így fogalmazott: "ez egy globális program, amelynek keretében azt várjuk, hogy 0,75-1 milliárd $ forgalmat érünk el öt éven belül [...] az ügyfelek hajlandóak lesznek meglépni a végső lépést".

Vickers elmondta, hogy az ügyfelek befektetéseik 3-7-szeresét kitevő megtérülésre számíthatnak öt éven belül.

Az Amdahl és a Sun programja egy kísérlet arra, hogy egy halódó piacnak véget vessenek -- egy olyan piacnak, amely újra monopóliummá vált. Sok éven át az Amdahl, a Hitachi és mások kínáltak olyan mainframe-eket, amelyek az IBM 390-es kódot futtatták, de nagyobb teljesítményt nyújtottak az IBM-nél. Azonban az a lépés, hogy az IBM nemrég áttért a 64-bites architektúrára, azt eredményezte, hogy az utolsó két rivális is elhagyta a piacot, ahelyett, hogy maguk fejlesszenek ki 64-bites mainframe-eket.

Vickers elmondta, hogy az Amdahl jövő márciusig még árul mainframe-eket, de a tevékenység nagy részét a szolgáltatások teszik ki.

A Sun nyújtja a Unikix szoftvert, amelynek segítségével Unix gépeken futtathatók a mainframe CICS alkalmazások és a két cég más alkalmazások újrahostolását is vállalja. Az Amdahlnek van egy Lucidus nevű értékesítési eszköze, amellyel az összevethető installációk TCO-ját (total costs of ownership, összes használati költség) ki lehet számítani.

Az IBM nem ért egyet a cégek megközelítésével mondván, hogy nemcsak nőnek a mainframe eladások, de messze nem a hagyományos alkalmazásokhoz használják azokat. Peter Norris, IBM eServer tanácsadó szerint az új mainframe installációk 50%-a új alkalmazásokat takar, olyanokat, amelyek 2-3 évvel ezelőtt még egyértelműen a Unix világhoz tartoztak: pl. Web-helyek kiszolgálása, PeopleSoft és SAP szoftverek futtatása.

Sok mainframe kerül új ügyfelekhez és visszafordulni látszik a zSeries-től való eltávolodás, mondta Norris. Két konkrét példát is említett Norris: egy DreamBall nevű dél-koreai foci Web-hely, amely Linuxos többfelhasználós focimeccseket futtat -- mindez mainframe háttérrel; és az amerikai SIAC, amely éppen Solaris gépeket váltott le egy mainframe-mel a New York-i Értéktőzsde rendszereinek futtására.

Norris szerint a Destination Solaris semmilyen újdonságot nem nyújt, mivel lényegében a 90-es évek közepén létező mainframe migrációs technológiákat jelenti.

Norris ugyan nem kívánta nyilvánosságra hozni az IBM mainframe forgalmát, de annyit elárult, hogy az olyan jól alakul, hogy előfordulhat az, hogy a jövő negyedéves eredményeinél azokat külön is meg fogják jeleníteni.

a címlapról