Szerző: Barna József

2001. november 24. 16:54

Melyiket is szeressem, avagy a Sony és az újraírható DVD szabványok

[CNET] A Sony a héten kezdte meg a 600 dolláros javasolt fogyasztói áron piacra kerülő, DRU110A/C1 típusjelű DVD+RW/CD-R(W) kombó meghajtójának és az ehhez használható DVD+RW lemezeknek tömeges szállítását, melyek várhatóan a hónap végén lesznek megvásárolhatók. Ugyanakkor a cég -- a többi piaci szereplőhöz hasonlatos módon -- továbbra is támogatja a rivális újraírható DVD szabványokat is.

[CNET] A Sony a héten kezdte meg a 600 dolláros javasolt fogyasztói áron piacra kerülő, DRU110A/C1 típusjelű DVD+RW/CD-R(W) kombó meghajtójának és az ehhez használható DVD+RW lemezeknek tömeges szállítását, melyek várhatóan a hónap végén lesznek megvásárolhatók. Ugyanakkor a cég -- a többi piaci szereplőhöz hasonlatos módon -- továbbra is támogatja a rivális újraírható DVD szabványokat is.

E némileg paradox helyzetet az magyarázza, hogy jelenleg még nem világos, hogy az egymással versengő DVD szabványok közül végül melyik is kerül majd ki győztesen, ha egyáltalán lesz ilyen. Amint az ismert, létezik egyrészről a HP, a MCC/Verbatim, a Philips, a Ricoh, a Sony, a Yamaha, a Dell és a Thomson Multimedia által propagált DVD+RW kezdeményezés, amelyet azonban nem támogat a több mint 230 céget tömörítő szakmai szervezet, a DVD Forum. A DVD+RW lemezek előnye, hogy a CD-RW-hez hasonlóan tetszőlegesen másolhatók rájuk, illetőleg törölhetőek róluk adatok, s így gyakorlatilag mint jelentős tárolókapacitású floppy lemezek használhatóak. Ezzel szemben a DVD Forum hivatalosan a DVD-RAM és a DVD-RW szabvány mellett áll ki, és azon igyekszik, hogy a két megoldás előnyeit ötvözze. A DVD-RW ugyanis, noha számos DVD-ROM és asztali DVD-lejátszó megbirkózik vele, kissé nehézkesen kezelhető, mert többször írható ugyan, de az egyszer rögzített adatok csak a lemez teljes újraírásával bővíthetőek.

A Sony marketingmenedzsere, Bob DeMoulin a következőképpen látja cége álláspontját: "mi teljes mellszélességgel állunk a DVD+RW szabvány mögött, és úgy gondoljuk, hogy sikeres is lesz. Ugyanakkor nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ennek sikere egyben a DVD-RW kudarcát is jelenti majd. Ezért támogatjuk a konkurens szabványt is."

Mary Craig, a Gartner piackutató cég egyik elemzője szerint a Sony óvatossága jogos, mivel a DVD+RW-nek két területen is jól kell teljesítenie: kompatibilitás és termelés. "A DVD-ROM-lejátszókkal való kompatibilitás kulcsfontosságú lesz a DVD+RW számára, és a gyártóknak is meg kell győzni a piacot arról, hogy elegendő DVD+RW drive-ot tudnak gyártani" -- közölte Craig.

A Sony ezért jelenleg is gyárt DVD-RW-vel felszerelt Vaio PC-ket -- az ezekbe épített DVD-RW meghajtók azonban más gyártóktól származnak. DeMoulin szerint ezeknél a modelleknél azért használtak/nak DVD-RW drive-ot, mert nem álltak/nak rendelkezésre a DVD+RW meghajtók.

DeMoulin így fogalmazott: "a PC-gyártó részlegünknek be kellett építenie a technológiát, mivel a verseny ezt kívánta meg, és az adott időpontban ez volt a megfelelő döntés [...] azonban ha a DVD+RW drive-ok már akkor is rendelkezésre álltak volna, akkor szerintem DVD+RW került volna ezekbe a PC-kbe."

Mark Hanson, a Vaio marketing alelnöke is megerősítette, hogy a PC divízió azért döntött a DVD-RW meghajtók mellett, mert abban az időben ez volt az egyedüli lehetőség.

Hanson elmondta továbbá, hogy valószínűleg még mindig a fő választási lehetőség a DVD-RW, hiszen a döntő szempont az, hogy a felhasználók tartalmat tudjanak felvenni és lejátszani az eszközzel.

Ugyanakkor a DVD+RW szabvány elterjedését eddig az hátráltatta, hogy egyrészt e lemezek nem játszhatóak le a hagyományos DVD-ROM meghajtók és asztali DVD-lejátszók többségén, másrészt pedig a kínálat sem volt túl bőséges. A Sony azonban azt reméli, hogy új meghajtója piacra dobásával, és természetesen a HP és a Dell támogatásával elérheti a várva várt áttörést az általa névleg igen, ám gyakorlatban (azaz termékekkel) nem támogatott DVD-RW kárára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról