Szerző: Ady Krisztián

2001. november 22. 01:01

Megjelent a magyar Internet Explorer 6.0

November 19-től ingyenesen elérhető a Microsoft népszerű böngészőjének legfrissebb magyar kiadása a szoftvergyártó hazai letöltőközpontjában . Az Internet Explorer 6.0 legfontosabb újdonságai:

November 19-től ingyenesen elérhető a Microsoft népszerű böngészőjének legfrissebb magyar kiadása a szoftvergyártó hazai letöltőközpontjában. Az Internet Explorer 6.0 legfontosabb újdonságai:

Az adatvédelmet szolgáló eszközök

  • Ide olyan eszközök tartoznak, amelyekkel megvédheti adatai titkosságát, és szabályozni tudja, hogy a webhelyek milyen személyes információkat gyűjthetnek Önről össze. Ezek az eszközök megfelelnek a P3P (Platform for Privacy Preferences) szabványnak, amely a World Wide Web Consortium (W3C) kialakítás alatt álló szabványa.

Megbízhatóság, amelyre számíthat

  • Lehetővé teszi, hogy a felhasználók kinyerjék az Internet Explorer valamely problémájára vonatkozó információkat, majd elemzés végett feltöltsék őket a Microsofthoz. Ezek az adatok elősegíthetik az olyan esetleges gondok felismerését, amelyekre a Microsoftnak az Internet Explorer jövőbeli szervizcsomagjaiban kell megoldást adnia.

A kívánság szerinti webes élményhez szükséges rugalmasság

  • Kép eszköztár: A weblapokon található képek könnyű és gyors mentését, elküldését és kinyomtatását teszi lehetővé, ezenkívül a Képek mappában tárolt összes kép is megjeleníthető vele. Ha a weblapokon lévő képekre mutat, megjelenik a Képek eszköztár, vagyis közvetlenül elérhetők a képekkel kapcsolatos funkciók.

  • Médiasáv: Ennek köszönhetően a böngészőablakon belüli vezérlőelemek segítségével lehet megkeresni és lejátszani a multimédiás tartalmat. Külön ablak megnyitása nélkül játszhatja le a zene, a video és a vegyes tartalmú fájlokat, beállíthatja a hangerőt, kiválaszthatja, hogy mely fájlokat vagy számokat kívánja lejátszani, illetve megnyithatja a számítógépen vagy a Microsoft WindowsMedia.com webhelyen található különböző multimédiás fájlokat.

  • Automatikus képátméretezés: Ha képek olyan nagyok, hogy nem férnek bele a böngésző ablakába, az új automatikus képátméretezési szolgáltatás olyan méretre alakítja át őket, hogy beleférjenek a böngészőablakba.

Újszerű intelligens kialakítás

  • A Microsoft Windows XP stílusával összhangban lévő új megjelenés: A böngésző eszköztárán új stilizált gombok vannak, színesebb a menük és az eszköztárak háttere. A böngészőablak minden látható elemébe (párbeszédpanelek, menük, görgetősávok, listák és eszköztárak) közvetlenül beépülnek a Windows XP Home és a Windows XP Professional látványelemei.

  • Outlook Express 6.0: Az Internet Explorer 6 e-mail összetevőjének továbbfejlesztett változata a Microsoft Outlook Express 6. Ez a változat új biztonsági szolgáltatásokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak, hogy megvédhesse számítógépét a káros e-mailektől, valamint útját állja az veszélyt rejtő fájlmellékleteknek.

Sokoldalú webes alkalmazások kifejlesztése könnyen és gyorsan

  • Az Internet Explorer DHTML platform: Olyan DHTML szolgáltatásokat biztosít, amelyek révén nagy teljesítményű kezelőfelületet készíthet webes alkalmazásainak. Részét alkotják az Internet Explorer 5.5 fejlesztői szolgáltatásai, köztük a legfontosabb webes szabványok támogatásának komoly fejlesztése.

  • Az 1. szintű CSS szabvány teljes körű támogatása: Teljes körben támogatja a lépcsőzetes stíluslapokra vonatkozó 1. szintű szabványt (CSS1), így mostantól a sorközi elemek is tartalmazhatnak szegélyeket, helykitöltést és margót. Pontozott és szaggatott vonalas szegélyek is használhatók a HTML-dokumentumokban, vagyis az írások éppolyan formátumban jeleníthetők meg, mint ahogy az újságokban vagy a magazinokban szokás, még függőleges szövegmegjelenítésre is lehetőség nyílik.

  • Az 1. szintű DOM szabvány teljes körű támogatása: Még nagyobb mértékű támogatást nyújt a szabványokon alapuló alkalmazások, illetve informatív felhasználói tartalom kifejlesztésére. Teljesen megfelel a W3C dokumentumobjektum-modell (DOM) 1. szintű szabványának, amely egy olyan felület, melynek révén a programok és a parancsfájlok dinamikusan érhetik el és módosíthatják a dokumentumok tartalmát, struktúráját és stílusait, platform- és nyelvi megkötések nélkül.

  • Az SMIL 2.0 multimédiás szabványtervezet tökéletesebb támogatása: Továbbra is támogatja a World-Wide Web Consortium (W3C) által kialakítás alatt álló szinkronizált multimédia-integrációs nyelv (SMIL) 2.0 változatát, főképpen az áttűnések terén, vagyis lehetővé teszi szűrők és effektusok alkalmazását (kép elhalványítása, szöveg és multimédiás elemek közötti változatos áttűnések, illetve elemek színátmenetes háttérrel való ellátása) és mindezt megfelelő időzítéssel, parancsfájlírás nélkül.

  • Korlátozott tartalmú IFrames: Az IFrames keretek megjelenítik a HTML-tartalmat, így webes e-mail alkalmazások, illetve böngészős alkalmazások készíthetők. A fejlesztők megnehezíthetik, hogy rosszindulatú programozók e-mailt küldjenek vagy a felhasználók figyelmetlenségét kihasználva tartalmon alapuló támadásokat indítsanak.

  • Az egérgörgőhöz kapcsolódó események: Az egérgörgőhöz kapcsolódó új eseményeket is tartalmaz. Így a tartalom és az alkalmazások jobban reagálhatnak a felhasználó műveleteire.

  • XML: Tartalmazza Microsoft XML (MSXML) 3.0 szabványt, vagyis jobb teljesítményt nyújt, illetve korszerűbb XML szabványt támogat.

  • .NET integráció: A webszolgáltatás-típusú működés részeként megkönnyíti a kiszolgáló- és ügyféloldali kód integrálását, és lehetővé teszi a kiszolgálón az aszinkron függvényhívást. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően elkerülhetők a lapnavigációk, és XML valamint SOAP segítségével lehet beolvasni a kiszolgálón lévő adatokat.

  • Három pont automatikus megjelenítése, ha túlfut a szöveg: Ha a szöveg túlfut az azt tartalmazó objektum határain túl, automatikusan három pont jeleníthető meg. A Microsoft a W3C CSS munkacsoportjával együttműködve be szeretné építeni ezt a funkciót a CSS specifikáció valamely jövendő változatába.

  • Java Virtuális Gép (VM): A Java kisalkalmazások ugyanúgy futnak az Internet Explorer 6 böngészőben (amely a Windows XP egyik összetevője), mint ahogyan az Internet Explorer korábbi változataiban futottak. A Java VM nem települ a szokásos telepítések részeként, de ha a felhasználó olyan lapra lép, amely Java kisalkalmazást tartalmaz, igény szerint telepíthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról