Szerző: Vörös Péter

2001. november 18. 15:51

Újra régiek a memóriaárak

[EB News] November 8-14. között a memóriachipek azonnali piaci ára megkétszereződött, sokan már az árak tartós emelkedését jövendölték, azonban a kereslet visszaesése következtében a hét végére az árak újra csökkenni kezdtek.

[EB News] November 8-14. között a memóriachipek azonnali piaci ára megkétszereződött, sokan már az árak tartós emelkedését jövendölték, azonban a kereslet visszaesése következtében a hét végére az árak újra csökkenni kezdtek.

A gyártóktól az elemzőkig mindenki meg volt lepve a rövid életű áremelkedéstől, senki nem értette, hogy miért ment fel az azonnali piac olyan hirtelen: a csúcsponton az árak 33%-kal magasabbak voltak, mint az OEM szerződéses árak.

Az események a legnyilvánvalóbbak voltak a 16 Mbit x 8 128 mbites PC133 SDRAM chipeknél, amelyek ára kevesebb, mint egy hét alatt 85 centről 1,70$-ra szökött fel, pénteken viszont 1,50$-ra esett vissza.

Jan DuPreez, az Infineon Semiconductor America elnöke elmondta, hogy hosszú évek óta nem tapasztalt ilyesmit. DuPreez szerint az Infineon nem változtatott semmit értékesítési politikáján, ami az áremelkedést okozta volna. DuPreez szerint a hirtelen áremelkedést a kínálat csökkenése okozhatta, mivel a memóriagyártók most tértek át a 0,18 mikronos csíkszélességű technológiáról a 0,14 ill. 0,15 mikronos csíkszélességű technológiára, ez pedig általában a kezdeti időkben alacsonyabb hozamhoz vezet.

Bármi is okozta az áremelkedést, az ilyenkor várható piaci pánik elmaradt. Grant Johnson, a Converge nevű online alkatrésztőzsde egyik elemzője szerint jövő héten már ott lesznek a 128 mbites SDRAM-árak, mint november elején voltak. Johnson szerint egyedül akkor fog tartósan emelkedni a DRAM chipek ára, ha a kereslet erősödik.

A grafikus kártyákban népszerű 32 x 4 128 mbites SDRAM chipek azonnali piaci ára nagyjából változatlan (1,50-1,60$) maradt ezen a héten, míg a 128 mbites DDR SDRAM chipek ára 2$ körül volt (ezek a chipek csak nemrég jelentek meg először az azonnali piacon). A következő generációs 256 mbites SDRAM chipek kínálata továbbra is szűk az erős kereslet miatt, ezek azonnali piaci ára 3,50-4$ körül van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról